Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Office Assistant leer jij om allerlei administratieve en organisatorische zaken uit te voeren. Je leert dit, zodat jij straks als office assistant, de zaken voor je manager of directeur kan regelen. Plannen, organiseren en mensen te woord staan zijn na het volgen van deze opleiding eenvoudig én leuk!

Je leert bijvoorbeeld zaken als: een agenda bijhouden, vergaderstukken versturen, post en telefoon verwerken, notuleren, vergaderingen en congressen organiseren. Daarvoor train je intensief je sociale en communicatieve vaardigheden. Ook leer je hoe je een goede brief en e-mail schrijft, in het Nederlands én in minimaal een vreemde taal. De opdrachten zijn echte authentieke leeractiviteiten. Dit betekent dat deze bij mboRijnland gebaseerd zijn op de échte beroepspraktijk. Daarnaast speelt natuurlijk ook de beroepspraktijkvorming (BPV, de stage) een belangrijke rol.

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Let op: Deze opleiding start komend studiejaar alleen in Leiden en Zoetermeer.

Deze opleiding is VOL op onze locatie Betaplein Leiden voor studiejaar 2020-2021.
Aanmelden voor locatie Van Doornenplantsoen Zoetermeer is nog mogelijk.
Vanaf 1 oktober kan je je vaak ook aanmelden voor start in februari 2021.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je werkt op kantoor
 • Je bent behulpzaam
 • Economie en office
 • Je bent stressbestendig
 • Je kunt goed samenwerken 

In de praktijk

Je volgt deze BOL-opleiding voor 2 jaar en stroomt daarna door naar een niveau 4 opleiding. Of je gaat natuurlijk direct aan het werk! Je werkt dan voor een leidinggevende bij een bedrijf, een school, een non-profit organisatie of bij de gemeente. Je kunt op veel plekken terecht, want eigenlijk elk (middel)groot bedrijf met een eigen bedrijfsruimte heeft wel een office assistant nodig.

Als Office Assistant werk je voor een directeur, manager, afdelingshoofd of teamleider. Je bent zijn of haar rechterhand en houdt de agenda bij. Het lukt je prima om heel vriendelijk alles voor elkaar te krijgen. Je leidinggevende kan dan ook veel aan je overlaten. Zonder veel moeite schrijf je een goede brief, e-mail of memo. Je vindt het een uitdaging om dat in het Engels of een andere vreemde taal te doen. Je neemt voor je leidinggevende de telefoon op. Ontvangt zijn of haar bezoekers en zorgt ervoor dat zij zich op hun gemak voelen. Je werkt heel makkelijk met de computer en andere moderne kantoorapparatuur. Kortom, als Office Assistant kun je veel mensen een goed gevoel geven.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.