Wat ga je leren?

De opleiding Managementassistant bereidt je voor op alles wat jij nodig hebt om jouw toekomstige functie perfect te kunnen uitvoeren. Je leert hoe jij jouw directeur of manager kan helpen door bijvoorbeeld agenda’s bijhouden en reizen organiseren, maar ook hoe jij leiding kan geven aan het secretariaat.

Je leert goed met mensen omgaan en kunt aan het eind van deze opleiding helder communiceren in het Nederlands én in een vreemde taal. Jij leert alles over: archiveren, de post verzorgen, vergaderingen voorbereiden, dossiers aanleggen, notuleren, brieven opstellen en bijeenkomsten en reizen organiseren. Ook geef je straks leiding aan het secretariaat. Daarom leer je hoe je werkzaamheden goed plant en organiseert. De opdrachten die je tijdens de studie op mboRijnland krijgt, zijn gebaseerd op de beroepspraktijk. Een andere belangrijke rol in jouw opleiding wordt gespeeld door je beroepspraktijkvorming (BPV, de stage). Zo stomen wij je klaar voor het werkveld en ben jij klaar om de rechterhand van de directeur of manager te zijn!

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Let op: Deze opleiding start komend studiejaar alleen in Leiden en Zoetermeer.

Deze opleiding is VOL op onze locatie Betaplein Leiden voor studiejaar 2020-2021.
Aanmelden voor locatie Van Doornenplantsoen Zoetermeer is nog mogelijk.
Vanaf 1 oktober kan je je vaak ook aanmelden voor start in februari 2021.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je werkt op kantoor
 • Je bent behulpzaam
 • Economie en office
 • Je bent stressbestendig
 • Je kunt goed samenwerken 

In de praktijk

Na deze niveau 4 BOL-opleiding stroom jij door naar een hbo-opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan voor een leidinggevende (directeur of manager) bij een bedrijf. Wat voor een bedrijf dat is, dat bepaal je zelf. Dit kan bij een overheidsinstelling zijn, een school, commercieel bedrijf, of zelfs bij een internationaal bedrijf. Daarnaast geef je soms ook leiding aan medewerkers van het secretariaat. In deze functie is geen dag hetzelfde!

Als managementassistant verricht je allerlei organisatorische en administratieve taken. Daarmee neem jij zorgen weg van je direct leidinggevende: de manager of de directeur. Voor hem of haar verzorg je de post en de telefoon, houd je de agenda bij. Je verstuurt vergaderstukken, notuleert en organiseert vergaderingen en congressen. Sommige werkzaamheden doe je in het Engels of een andere vreemde taal. Zo maak je draaiboeken, reisschema’s en berekeningen voor internationale zakelijke bijeenkomsten. Je werkt gemakkelijk met een computer en je bent de duizendpoot van het bedrijf, een echt organisatietalent.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap