Wat ga je leren?

In de versnelde opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener leer je alles wat je moet weten over wetten en regels. Zo weet jij je straks een weg te banen in de wereld van akten, contracten en procedures.

Je krijgt onder andere les in burgerlijk recht, procesrecht, familierecht en belastingrecht. Daardoor weet jij straks precies hoe het zit en kun je anderen helpen wanneer zij vragen hebben over regels, wetten en procedures. Je traint op mboRijnland ook je sociale en communicatieve vaardigheden. Zo kun je aan het eind van deze mbo-opleiding goed met je klanten omgaan en de wetten en procedures duidelijk uitleggen. Verder ontwikkel jij je cijfermatig inzicht en leer je allerlei administratieve vaardigheden. Deze opleiding staat dicht bij de praktijk. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf vorm aan je leerproces.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze versnelde variant gelden extra toelatingseisen waar je aan moet voldoen. Denk hierbij aan:

 • bij voorkeur voor een havodiploma of overgangsbewijs van 4 naar 5 havo
 • een kennismakinggesprek waarin we je zelfredzaamheid en discipline toetsen
 • je eindcijfer Nederlands op vmbo-tl niveau bij voorkeur minimaal een 7 (vooral begrijpend lezen is belangrijk)

Je wordt in eerste instantie ingeschreven op de reguliere variant. Als je voldoet aan de extra opleidingseisen wordt dit omgezet naar de versnelde variant.

We verwachten dus veel van je. De afspraken die we met je maken bespreken we met je tijdens een speciale intakebijeenkomst (hiervoor geldt een inspanningsverplichting). Deze bijeenkomst bereid je voor met een thuiswerkopdracht en je schrijft alvast een motivatiebrief. Dit omdat je inzet, motivatie en aanwezigheid bepalend zijn voor je uiteindelijke studiesucces.

De versnelde variant start alleen bij voldoende aanmeldingen in Leiden en Zoetermeer. Eventueel kunnen we de opleiding samenvoegen op 1 locatie. Het kan zijn dat dit niet de locatie van je voorkeur is.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Naast de reguliere opleiding kun je ook kiezen voor een versnelde variant van de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener. Zo doe je niet 3 jaar over de opleiding maar slechts 2 jaar. De inhoud van de opleiding is hetzelfde als de reguliere variant.

Deze versnelde variant vraagt wel veel meer discipline en inzet van je, maar dit wordt dan ook beloond omdat je een jaar eerder klaar bent.

Je wordt in eerste instantie ingeschreven op de reguliere variant. Als je voldoet aan de extra opleidingseisen wordt dit omgezet naar de versnelde variant.

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Je vindt het leuk om te werken met regels en wetten
 • Je werkt nauwkeurig
 • Je gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie
 • Je bent sociaal ingesteld
 • Je beschikt over cijfermatig inzicht en weet hoe de belastingen werken

In de praktijk

Na deze 2-jarige BOL-opleiding op mboRijnland stroom jij door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt dan bij bijvoorbeeld een notaris- of advocatenkantoor, een incassobureau, een makelaar, een verzekeringsmaatschappij of een bank. Of je werkt bij de gemeente of de Kamer van Koophandel.

Als juridisch administratief dienstverlener stel je officiële stukken op, zoals contracten, akten en overeenkomsten. Ook beoordeel je bezwaarschriften en vergunningaanvragen. Verder informeer je klanten over procedures. Van wetten en regels weet je alles, ook hoe je daarmee om moet gaan. Dat je daarbij creatief mag zijn, maakt je werk extra boeiend. Uiteraard blijf je altijd goudeerlijk. Je hebt veel contact met klanten, meestal bedrijven. Je houdt je dus bezig met zakelijke dienstverlening. Daarnaast houd je de administratie bij en verzorg je het klantenbestand.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Buitenland
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.