Wat leer je?

We leren je tijdens de opleiding Business Administration & Control Specialist alles over de financiële en administratieve zaken van een bedrijf. Je leert advies geven op basis van cijfers en we werken aan je sociale en communicatieve vaardigheden, want die heb je nodig om goed te communiceren met je collega’s en het management.

Jij werkt straks dagelijks met grootboeken, balansen en begrotingen. Je houdt alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf bij, je werkt dus met grote hoeveelheden geld. Belangrijk werk! We leren je hoe je dit allemaal precies bijhoudt, hoe je adviezen geeft en voortgangsrapportages opstelt. Ook leren we je presenteren, zodat jij straks precies weet hoe je de resultaten aan je collega’s en leidinggevenden presenteert. Aanleg voor cijfers is handig bij deze opleiding.

We werken vooral aan praktijk gerichte opdrachten tijdens de opleiding, maar er komt natuurlijk ook een hoop kennis en theorie bij kijken. Zo leer je assisteren bij periodeafsluitingen en hoe je aangifte van belasting doet. Onze docenten begeleiden je daar persoonlijk bij.

Het eerste jaar
Het studiejaar is opgedeeld in vier periodes van tien weken. In het eerste jaar volg je vijf dagen per week les, waarbij de inhoud van de lessen iedere dag verschilt. Iedere periode sluit je af met een toets- en examenweek. De eerste twee periodes van het eerste jaar maak je kennis met het beroep van een business administration & control specialist en bereiden we je voor op de stageperiode. Je gaat vanaf de derde periode namelijk vier dagen per week stagelopen. De overige dag blijf je les volgen. De stagecoördinator helpt je bij het vinden van een stage die bij jouw wensen past. Het gehele jaar word je ook bijgestaan door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen met de slb’er bespreek je jouw studievoortgang. Gaat het even niet goed, ook dan kun je terecht bij je slb’er.

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding te maken met een heleboel vakken, denk aan: Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie, Rekenvaardigheid en fiscale vakken. Je leert hierover vanuit de studieboeken én de praktijk. Voor de praktijk bootsen we de werkelijkheid zo goed mogelijk na. Dit houdt in dat jij daadwerkelijk de boekhouding gaat doen voor een fictief bedrijf. Op die manier leer je boekingen verrichten in het boekhoudprogramma Exact Online, maar leer je ook meer over Periodeafsluiting en Debiteuren- en crediteurenbeheer. Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook algemene vakken. Dat zijn de vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Ook krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om vakken die aansluiten op jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen te volgen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Ondernemerschap, Voorbereiding Wiskunde A, Digitale vaardigheden en Werken in projecten.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkles. Onder begeleiding van enthousiaste docenten ga je aan de slag met opdrachten voor een fictief bedrijf. Op deze manier stomen we je zo snel en goed mogelijk klaar om na je opleiding direct aan de slag te gaan! Ben je na de opleiding nog niet klaar met studeren, dan is deze opleiding een mooie basis voor een hbo-opleidingen zoals Accountancy, Bedrijfseconomie, Management Economie en Recht.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Woerden (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Administratie
  • Economie & office
  • Goed met cijfers
  • Zorgvuldig

In de praktijk

Na het behalen van de BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag in het bedrijfsleven! Je werkt op de afdeling financiële administratie van een onderneming of bij de overheid, je kunt dus bij veel verschillende organisaties terecht. Je werkt nauwkeurig en zelfstandig, en soms werk je in teamverband met andere medewerkers.

Als Business Administration & Control Specialist werk je mee aan het invorderen van facturen en sta je in contact met crediteuren en debiteuren. Dagelijks controleer jij alle geldzaken, zoals: facturen, rekeningen, declaraties en het urenoverzicht. Jouw werkgever is bij jou altijd aan het juiste adres voor advies. Aan de hand van rapportages weet jij precies aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Als Medewerker Business Administration & Control neem je initiatief, ben je klantgericht en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.