Wat leer je?

Je ontwikkelt tijdens de opleiding vaardigheden die nodig zijn om contacten te leggen met klanten, te verkopen en het klantcontact te onderhouden. Zo weet jij straks precies hoe je erachter komt wat de wensen zijn van de potentiële klanten die jouw winkel binnen lopen. Je weet precies de juiste vragen te stellen, voor het juiste resultaat.  

Je leert om flexibel in te spelen op verschillende situaties. Je leert alles over verkopen en klantbinding. Ook zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen én samenwerken horen hierbij. De ene keer verkoop je namelijk één product zoals een lamp, maar de andere keer is het een dienst of complete keuken. Je werkt met de ontwerpers en leveranciers volgens een gezamenlijke planning. Je ziet er als verkoper altijd representatief uit, want ook dat is van belang om een goede indruk te maken op jouw klanten.  

Je werkt tijdens de opleiding Commercieel Medewerker zowel zelfstandig als in groepsverband. Het leerproces vorm je zelf aan de hand van je eigen leervragen. Je leert veel vanuit praktijkopdrachten. De resultaten hiervan leg je vast in een portfolio, dit is een mooie manier om jezelf als commercieel medewerker te ontwikkelen.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Leiden Bètaplein

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Start je deze opleiding in Alphen a/d Rijn?
Het eerste jaar van deze opleiding in Alphen a/d Rijn is een gezamenlijk breed basisjaar van de opleiding Sales, Finance & Export.

Deze opleiding is VOL op onze locatie Ambonstraat Alphen a/d Rijn en Betaplein Leiden voor studiejaar 2020-2021.
Aanmelden voor locatie Van Doornenplantsoen Zoetermeer is nog mogelijk.
Vanaf 1 oktober kan je je vaak ook aanmelden voor start in februari 2021

Direct aanmelden

Over jou

 • Commercieel ingesteld: je wilt dus verkopen
 • Je bent flexibel en kunt makkelijk inspelen op verschillende situaties
 • Je doet je werk zelfstandig en nauwkeurig
 • Je werkt goed samen

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Commercieel medewerker en na twee jaar stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan de slag. Je werkt bij een bedrijf op de verkoopafdeling. Jij kunt dus bij ontelbaar verschillende bedrijven terecht! Je werkt zelfstandig aan je eigen targets en functioneert goed binnen een team. Je draagt altijd verantwoording af aan jouw leidinggevende. 

Als commercieel medewerker zit verkopen in je bloed. Zoveel mogelijk orders binnenhalen, offertes sturen naar (mogelijke) klanten, hen telefonisch te woord staan, een relatie met de klant opbouwen en orders scoren! Vervolgens zorg je voor een goede afhandeling. Je kijkt of het bestelde product op voorraad is. Zo niet, dan overleg je met collega’s van de productie- en de logistieke afdeling. Even geen klanten? Dan verzamel je informatie over de markt, nieuwe producten en concurrenten. Of je doet acquisitie en voert promotieactiviteiten uit. Ook administratief werk hoort bij je takenpakket. Zoals klanten- en assortimentsdossiers bijhouden en gegevens verzamelen om verkoopplannen en marketingplannen op te stellen. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Voor deze opleiding is het kledingvoorschrift: zakelijk, netjes.