Wat leer je?

In de Beroepshavo Business Administration & Control Specialist combineer je de opleiding Business Administration & Control Specialist  met certificaten op havoniveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit vmbo TL of havo-onderbouw en wil je binnen de financiële opleidingen doorstromen naar het hbo? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

We leren je tijdens de opleiding Beroepshavo Medewerker Business Administration & Control alles over de financiële en administratieve zaken van een bedrijf. Je leert advies geven op basis van cijfers en we werken aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Want die heb je nodig om goed te communiceren met je collega’s en het management.

Je werkt straks dagelijks met grootboeken, balansen en begrotingen. Je houdt alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf bij en werkt dus met grote hoeveelheden geld. Belangrijk werk! We leren je hoe je dit allemaal precies doet, hoe je adviezen geeft en voortgangsrapportages opstelt. Ook leren we je presenteren, zodat jij straks precies weet hoe je de resultaten aan je collega’s en leidinggevenden kunt overbrengen. Aanleg voor cijfers is natuurlijk handig bij deze opleiding.

We werken tijdens de opleiding vooral aan praktijkgerichte opdrachten. Tegelijk komt er natuurlijk ook een hoop kennis en theorie bij kijken. Zo leer je assisteren bij periodeafsluitingen en hoe je belastingaangiften doet. Onze docenten begeleiden je daar persoonlijk bij.

Meer lezen over Beroepshavo?
Kijk hier voor alle info over Beroepshavo bij mboRijnland.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen en heb je een intakegesprek.

Advies school van herkomst
We ontvangen graag een advies van je school van herkomst. Dat kan via dit formulier.

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Deze opleiding kent een maximum aantal van 30 nieuwe studenten. Studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelden.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je hebt feeling voor administratie, economie & office
 • Je bent goed met cijfers
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo.
 • Je bent zorgvuldig

In de praktijk

Na het behalen van de BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag in het bedrijfsleven. Je werkt op de afdeling financiële administratie van een onderneming of bij de overheid. Je kunt bij veel verschillende organisaties terecht. Je werkt nauwkeurig en zelfstandig, soms werk je in teamverband met andere medewerkers.

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Beroepshavo Business Administration & Control Specialist binnen het mbo-programma ook minimaal twee en maximaal drie vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Medewerker Business Administration & Control, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. De havo-vakken worden gegeven door de zeer ervaren vakdocenten van het vavo van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt. Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant sowieso meer kansen op de arbeidsmarkt. Je bent dan immers voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Extra Instroomactiviteit

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
Na je aanmelding toetsen we je motivatie in een intakegesprek en bespreken we de extra inzet die deze opleiding van je vraagt.