Wat ga je leren?

Wat ga je leren?
In deze variant van de Beroepshavo combineer je de opleiding Software Developer met certificaten op havo-niveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit vmbo TL of havo-onderbouw en wil je binnen de ICT doorstromen naar het hbo? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

Tijdens de opleiding leer je om software en mediasystemen te ontwikkelen. Het ontwerpen van een applicatie, programmeren en databases opzetten zijn helemaal jouw ding. Je hebt een scherp oog voor detail, technisch inzicht en werkt makkelijk met ontwerpsoftware. Hierop bouw je verder in deze opleiding.

Je werkt tijdens de opleiding op een zeer praktijkgerichte manier. Dat betekent dat je werkt aan projecten die op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Je gaat dus vooral veel dóén. Je werkt aan brede projecten. Daarmee bedoelen we dat je aan het werk kunt gaan met softwareprojecten in allerlei beroepenvelden, zoals de gezondheidszorg, de motorvoertuigentechniek of de logistiek. IT-oplossingen worden namelijk in elk beroepenveld steeds belangrijker. Dat maakt jouw opleiding future-proof!

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Software Developer binnen het mbo-programma ook drie vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Software Developer: Nederlands, Engels en wiskunde B. De havovakken worden gegeven door de ervaren vakdocenten van Next College van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt.
Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant sowieso meer kansen op de arbeidsmarkt. Je bent dan immers voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo.

Onderwijs op meerdere locaties

ICT kan niet meer zonder techniek en vice versa. Het bedrijfsleven vraagt van jou als afgestudeerde ICT-student steeds meer kennis en ervaring in de toegepaste ICT. Dit realiseren we door jouw opleiding nauw samen te laten werken met de technische opleidingen. Zo werk je makkelijk samen aan projecten (we noemen dit satellietlabs) en kun je gebruikmaken van technische middelen, zoals robotarmen en 3D-printers. Dit betekent dat je opleiding niet binnen de muren van één locatie wordt gegeven. Je schijft je in voor Gouda, maar je krijgt mogelijk ook les op een andere vestigingslocatie of op een andere locatie buiten school. Een goed voorbeeld hiervan is de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer aan de Bleijswijkseweg waar ook de Haagse Hogeschool gevestigd is.  Deze locatie vormt steeds meer het innovatieve hart van onze ICT-opleidingen. Samenwerking met bijvoorbeeld Smart Health en Smart Logistics gaat hier plaatsvinden. De DIF is vanaf augustus 2021 dé plek waar innovatie, werken aan multidisciplinaire projecten en excellentie samenkomt.

Het eerste jaar
In het eerste jaar van je opleiding volg je vijf dagen per week les. Zo’n 12 tot 16 uur per week werk je aan projecten, de overige uren besteed je aan lessen, waaronder de havovakken. Je loopt in het eerste jaar nog geen stage.
We vinden het belangrijk dat je tijdens het eerste jaar en de gehele opleiding goed begeleid wordt. Docenten staan daarom altijd voor je klaar. Heb je hulp nodig bij het bouwen van een interactieve website of het programmeren van een app? Geen probleem, onze docenten helpen je graag.

Vakken en keuzedelen
Je volgt tijdens de opleiding een breed pakket aan vakken. Zo krijg je les in het ontwikkelen van online applicaties door middel van programmeren en coderen in html, css, javascript php en mysgl. Ook leren we je applicaties ontwerpen en testen, van functioneel tot technisch ontwerp. Naast de beroepsspecifieke vakken, volg je algemene vakken als rekenen en loopbaan & burgerschap, plus de vakken die je volgt op havoniveau.

Tijdens je opleiding krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Dat zijn vakken waarmee je je kunt specialiseren. Voorbeelden van keuzedelen zijn:
– Smart Technology: hier leer je slimme toepassingen te maken door middel van een microcontroller (arduino) en sensoren.
– Voorbereiden op zelfstandig ondernemen: hier leer je meer over het opzetten van een eigen onderneming en hoe je als zzp’er na je studie aan de slag kan.
– Voorbereiden op het hbo: heb je ambitie om na je mbo door te stromen naar het hbo? Met dit keuzedeel werken we aan een goede aansluiting van mbo naar hbo.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is volledig future-proof en dat breiden we alleen maar meer uit. We werken op dit moment hard aan een experience centrum, waar je straks leert en werkt met de nieuwste technologieën, zoals VR en 3D-printing.

Meer lezen over Beroepshavo?
Kijk hier voor alle info over Beroepshavo bij mboRijnland.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen en heb je een intakegesprek.

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Deze opleiding kent een maximum aantal van 30 nieuwe studenten. Studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelden. 

 

Direct aanmelden


Over jou

 • Je ontwerpt software
 • Je test de programmatuur
 • Je werkt in een ontwikkelteam
 • Je presenteert het opgeleverde werk
 • Je geeft verbetervoorstellen
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo

In de praktijk

Je volgt deze BOL-opleiding en behaalt met succes je niveau 4-diploma Software Developer. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je hebt een mooie toekomst voor de boeg, want er is steeds meer vraag naar specialisten in jouw beroep! Je werkt als software developer, bijvoorbeeld bij een webdesignstudio, audiovisueel bedrijf of vormgevingsbureau.

Als software developer ben je continu bezig met software en applicaties. Die ontwerp, maak, implementeer, documenteer én onderhoud je. Denk aan webapplicaties, besturingssoftware, toepassingssoftware, entertainmentsoftware en multimedia- en netwerkprogrammatuur. Je werkt in de praktijk met HTML5, CSS3, Javascript, PHP, databases, frameworks en Java. Dit zijn allemaal toepassingen waarmee je een app, website of webshop kunt bouwen en coderen. Super interessant in het huidige tijdperk! Ook ben je bezig met (cross)media-uitingen. Dat betekent dat je via verschillende mediakanalen, zoals social media, berichten plaatst. Bijvoorbeeld ter promotie van je bedrijf of app. Om zo’n bericht goed vorm te geven, werk je met de softwareproducten van Adobe. Grafische vormgeving van afbeeldingen, video’s, apps en websites zijn voor jou zó gedaan. Al die zaken hebben voor jou geen geheimen meer.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender