Wat ga je leren?

In de Beroepshavo Marketing & Communication Specialist combineer je de MBO4 opleiding Marketing & Communication Specialist met 2 tot 3 certificaten op havoniveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit vmbo TL of havo-onderbouw en wil je binnen de Marketing & Communicatie doorstromen naar het hbo? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

Tijdens de opleiding Beroepshavo Marketing & Communication Specialist leer je alles om producten en diensten creatief en doelgericht onder de aandacht te brengen. Zo werk je bijvoorbeeld mee aan reclamespotjes op YouTube en zorg jij dat het billboard langs de snelweg opvalt.
Tijdens de opleiding leer je commercieel denken, want jouw doel is het verkopen van producten of diensten. We leren je concurrentieanalyses uitvoeren en hoe je de beste verkoopactie opzet. Je leert flyers en posters opmaken en commerciële brieven en webteksten schrijven, in het Nederlands, Engels en een derde taal. Ook leer je hoe je marktonderzoek uitvoert en hoe je de resultaten daarvan analyseert. Ieder jaar loop je stage bij een bedrijf, zo weet jij straks precies hoe het in de praktijk werkt!

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Marketing & Communication Specialist binnen het mbo-programma ook minimaal twee en maximaal drie vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Medewerker Marketing & Communication, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde havo-vakken worden gegeven door de zeer ervaren vakdocenten van het vavo van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt. Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant sowieso meer kansen op de arbeidsmarkt. Je bent dan immers voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo.

Toegestaan

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Deze opleiding kent een maximum aantal van 30 nieuwe studenten. Studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelden.
(Het maximum aantal geldt voor de combinatie van vier economische Beroepshavo-opleidingen samen)

Direct aanmelden


Over jou

 • Je hebt affiniteit met marketing en management
 • Je kunt goed samenwerken, plannen en organiseren
 • Je bent goed in economie en office
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo

In de praktijk

Na drie jaar BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt op een afdeling marketing & communicatie en kunt in bijna iedere branche terecht. Of je werkt bij een marketing- en communicatiebureau, dan werk je voor verschillende klanten.

Let op: Deze opleiding heeft een maximum aantal inschrijvingen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Extra Instroomactiviteit

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding toetsen we je motivatie in een intakegesprek en bespreken we de extra inzet die deze opleiding van je vraagt.

Veel gestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender