Wat ga je leren?

In de Beroepshavo Legal, Insurance & HR Services Specialist combineer je de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist met certificaten op havoniveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit vmbo TL of havo-onderbouw en wil je binnen de juridische opleidingen doorstromen naar het hbo? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

Je maakt een keuze tussen de opleidingen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker Human Resource Management (HRM). Het eerste jaar is een breed jaar, waardoor je daarna nog kan wisselen tussen de twee opleidingen.

Je volgt lessen over burgerlijk recht, procesrecht, familierecht en belastingrecht. Zo weet jij straks precies hoe je anderen helpt, wanneer zij vragen hebben over regels, wetten en procedures. Ook trainen we je sociale en communicatieve talenten, zodat je aan het einde van je opleiding alles op de juiste manier weet over te brengen. Andere vaardigheden waar we aan werken zijn onderzoeken en proactief werken. Zo ben jij straks assertief genoeg om je cliënt op mogelijkheden en onmogelijkheden te wijzen.

Daarnaast leer je opvallende zaken te signaleren en weet je precies wanneer je het management hierop moet attenderen. Valt je iets op? Dan maak je hier in een handomdraai mooie rapportages van. Dit doe je aan de hand van tabellen en grafieken. Hoe je dat doet? Je leert het bij ons met praktijkgerichte opdrachten. Verder ontwikkelen we je cijfermatige inzicht en leer je meer over administratie. De opleidingen staan dicht bij de praktijk, waardoor jij na het behalen van je diploma precies weet hoe het werkt!

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist binnen het mbo-programma ook minimaal twee en maximaal drie vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. De havo-vakken worden gegeven door de zeer ervaren vakdocenten van het vavo van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt. Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant sowieso meer kansen op de arbeidsmarkt. Je bent dan immers voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Deze opleiding kent een maximum aantal van 30 nieuwe studenten. Studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelden.
(Het maximum aantal geldt voor de combinatie van vier economische Beroepshavo-opleidingen samen)

 

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Je vindt het leuk om te werken met regels en wetten
 • Je werkt nauwkeurig
 • Je gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie
 • Je bent sociaal ingesteld
 • Je beschikt over cijfermatig inzicht en weet hoe de belastingen werken
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo

Werkveld

In de praktijk

Na drie jaar BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt bij een overheidsinstelling of commerciële organisatie. Waar je ook terechtkomt, jij weet je altijd op de juiste manier aan te passen. Dagelijks werk je met interne en externe klanten en bereid je adviezen voor in opdracht van je collega, leidinggevende of opdrachtgever. Je bent op de hoogte van HR-processen en weet de juiste adviezen te geven over de CAO.

Al met al ben je een echte verbinder. Je houdt altijd rekening met beide partijen, met het belang van de organisatie in je achterhoofd. Je weet klanten op de juiste manier te informeren over procedures, regels en wetten. Dat je daarbij creatief mag zijn, maakt je werk extra leuk. Uiteraard blijf je altijd goudeerlijk. Heeft iemand binnen de organisatie een vraag over HR of Legal? Dan ben jij de eerste waaraan ze denken!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Buitenland
 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Extra Instroomactiviteit

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding toetsen we je motivatie in een intakegesprek en bespreken we de extra inzet die deze opleiding van je vraagt.