Nieuwsbrief Uiterlijke verzorgingOnderwerpen nieuwsbrief Uiterlijke verzorging april 2015:

MBO uitblinker 2015

ID College organiseert ieder jaar de verkiezing van de mbo-uitblinker van het jaar. De winnende uitblinker wordt gedurende een jaar ambassadeur van ID College en vertegenwoordigd ID College tijdens de landelijke verkiezing in oktober 2015. Op woensdagavond 21 mei worden alle uitblinkers door presentatrice Saar Koningsberger in het zonnetje gezet in het Stadstheater in Zoetermeer. Een deskundige jury, bestaande uit professionals van bedrijven en maatschappelijke instellingen, maakt op de feestavond dé mbo-uitblinker bekend. Voor de opleidingen van Uiterlijke verzorging zijn twee studenten genomineerd.

Uitblinker van de opleiding Kapper is Yara Khalid.
Yara doet de opleiding kapper niveau 3 in Leiden op ID College. Waarom hebben wij Yara genomineerd? Sinds 2012 heeft Yara naast haar opleiding haar eigen bedrijf Yaramin make-up artist. Zij is gespecialiseerd in bruidskapsels en bij grote evenementen of modeshows is Yara met haar bedrijf aanwezig om de mensen mooi te maken. Dit doet zij met veel passie en creativiteit waarin haar vak zeer centraal staat. Ook is Yara bij elke PR activiteit voor ID College inzetbaar en helpt zij altijd mee. Soms hoeft iemand niet altijd uit blinken op school maar juist buiten de school zo met het vak bezig te zijn om zich zelf te blijven ontwikkelen. Op 21 mei zal de verkiezing plaats vinden, we duimen voor jou Yara!

Uitblinker voor de opleiding schoonheidsverzorging is Giselle Kleine.
Giselle doet de opleiding Allround Schoonheidsspecialist in Leiden en zit in het derde leerjaar. Giselle is een zeer gemotiveerde en talentvolle student. Zij is perfectionistisch en ambitieus en pakt de specifieke vaardigheden en competenties behorende bij haar beroep zeer snel op. Zij heeft de unieke vaardigheid om in korte tijd vaardig te worden in behandelingen die een bedrijf van haar verwacht, Zij is leergierig en heeft passie voor haar vak. De lichaamsmassages die zij geeft op haar leerbedrijf zijn zo goed dat zij al een vaste klantenkring heeft opgebouwd. Naast haar opleiding heeft Giselle nog een andere passie, zij speelt rugby in het Nederlands dames team. Zij heeft een sportstatus binnen onze opleiding. Zij laat zien wanneer je gedreven bent en voldoende doorzettingsvermogen hebt, topsport met een opleiding te combineren is!

Terug naar boven

Leerbedrijf van het jaar 2015

Naast de mbo uitblinker wordt dit jaar voor de tiende keer door ID College hét leerbedrijf van het jaar gekozen. Het kappersteam Sjenkels uit Leiden is genomineerd voor leerbedrijf van het jaar. Sjenkels geeft de student / werknemer de ruimte om alles eruit te halen wat er in zit. Ze geven de ruimte om jezelf te laten groeien, ze halen het beste talent uit de mens zelf. Hierin begeleid Sjenkels met de beste coaching en training om je hierin op weg te helpen. De trainingen zijn intensief en zeer leerzaam zodat je het beste uit jezelf kan halen en in de salon kan laten zien.

Waarom willen wij dit leerbedrijf nomineren?
Ze denken mee met school om verdere samenwerking uit te werken, denk hierbij aan gastlessen een Look & Learn en met de kennismaking dag de student laten zien  wat het kappersvak allemaal te bieden heeft. Als school is het belangrijk dat we voor de student wat extra kunnen aanbieden dit zou fantastisch zijn d.m.v. samen te werken met een bedrijf als Sjenkels waarbij kwaliteit heel hoog staat aangeschreven. Het ontdekken en creëren van talenten en ideeën samenbrengen. We wensen de eigenaresse Rose Raaijmakers veel succes op 21 mei!

Ook Studio Skin Care uit Woubrugge is genomineerd voor leerbedrijf van het jaar. Simone begeleidt al jaren studenten van ID College. Stagiaires zijn een belangrijk onderdeel van haar bedrijf en worden opgeleid om behandelingen op hoog niveau te geven. Simone leert ze niet alleen de juiste technieken aan maar geeft de studenten de vrijheid en het vertrouwen om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Haar ervaring is dat studenten zich beter en sneller ontplooien op deze manier, ze leren reflecteren op hun  eigen handelen. De stagiaires worden gezien als een volwaardig deel van het team en zijn mede het visitekaartje van het instituut.

Terug naar boven

UV Congres 15 juni

Op 15 juni organiseert ID College een UV (Uiterlijke Verzorging) Congres in Leiden. Het UV congres is speciaal voor leerbedrijven uit de kappers- en schoonheidsbranche. ID College vindt de samenwerking tussen school en het leerbedrijf belangrijk. De stage is voor een student een directe kennismaking met het beroep waarin ze het geleerde op school op het leerbedrijf leren ui te voeren. De student staat centraal in onze opleiding.

Het UV Congres wordt een aantrekkelijk en interessante werkgeversavond waarin workshops en demonstraties gegeven worden door verschillende bedrijven. Een overzicht van wat u die avond onder andere kan verwachten:

  • Planetzelf komt een workshop verzorgen voor online salonautomatisering
  • Cosinta geeft een demonstratie body-sugaring en nieuwe apparatuur voor huidverbetering
  • Tenne Cosmetics BV komt Anastasia wenkbrauwtechnieken demonstreren
  • Laviesage, het beste voor de huid van binnen uit, voedingssupplementen voor de huid
  • Mediceuticals
  • Demonstratie Cryotherapie, een behandeling waarbij een storend huidletsel wordt bevroren.
  • Artistteam van kapsalon Sjenkels komen presentaties verzorgen.

Tevens zal Pivot point deze avond aanwezig zijn om uitgebreid informatie te geven over het lesmateriaal van de kappersopleidingen. De uitnodiging zal per mail en per post worden verstuurd.

U bent 15 juni van harte welkom op ID College aan de Storm Buysingstraat 18c in Leiden. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Aanmelden kan via de studieloopbaanbegeleider of Marianne de Vries (mvries@idcollege.nl).

Terug naar boven

Nederlands, rekenen en Engels in het mbo

De media berichten er bijna dagelijks over: mbo studenten die niet kunnen spellen, een rekentoets voor mbo studenten die veel te moeilijk is, studenten die straks geen diploma meer zullen krijgen omdat ze een 4 voor Engels hebben gehaald. Wat is er toch allemaal aan de hand met deze vakken? Wat is er allemaal veranderd met het onderwijs in het mbo en wat gaat er nog meer veranderen? Een kort overzicht.

Ruim tien jaar geleden werden de resultaten van mbo studenten op het gebied van Nederlands, rekenen en Engels vergeleken met de resultaten van studenten van gelijk niveau in het buitenland. Wat bleek: de prestaties van ‘onze’ studenten bleven ver achter bij die van de studenten elders. De toenmalige minister van onderwijs besloot dat daar iets aan gedaan moest worden: deze generieke vakken moesten terug in het mbo, er moest les in gegeven worden en er moesten examens gedaan worden. Dat gebeurde. Aanvankelijk aarzelend en zoekend, maar al snel waren de juiste methodes gevonden, waren de docenten geschoold en werd er les gegeven in de genoemde vakken. Ook bij ID College. En zo gek is dat natuurlijk niet. Een student die met een mbo-2, 3 of 4 diploma de school verlaat en een plaatsje krijgt in de maatschappij moet zich weten te redden. Handleidingen van apparaten moeten gelezen en begrepen worden, als de kassa niet werkt, moet er toch afgerekend worden en wanneer er een Engels sprekende klant binnen komt, moet die netjes geholpen worden.

Voor de studenten was het wel even wennen. Regelmatig werd de vraag gesteld: ‘Waarom moet ik dit leren?’ maar met behulp van bovengenoemde voorbeelden werd duidelijk, waarom deze vakken op het rooster staan. Inmiddels is het voor veel studenten de normaalste zaak van de wereld. Zeker nu met ingang van dit jaar de resultaten van Nederlands voor de niveau 4 student meetellen bij het behalen van een diploma. Deze studenten doen examen in de onderdelen lezen, luisteren, spreken, gesprekken voeren en schrijven. Het gemiddelde cijfers hiervan moet een 5 of hoger zijn. Volgend jaar telt rekenen ook mee voor de niveau 4 studenten en is Nederlands voor de studenten niveau 2 en 3 een verplicht examenvak. Vanaf 2016 gaat dat voor Engels gelden. Dan zullen dus alle mbo studenten niveau 2, 3 en 4 in deze vakken examen moeten doen. Zij mogen één vijf behalen, maar dan moeten de overige vakken afgesloten worden met een zes of hoger.

U zult begrijpen dat dit niet altijd meevalt. Veel van onze studenten hebben moeite met rekenen, sommigen hebben minder positieve ervaringen opgedaan op de basisschool en het middelbaar onderwijs, er zijn zelfs studenten met bijna traumatische ervaringen. Gelukkig zijn er inmiddels goed opgeleide docenten die hiermee om kunnen gaan. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een aangepast examen te doen. In de politiek is het probleem niet onopgemerkt: er wordt veel over gesproken en er gaan alweer geruchten om alles maar weer te veranderen. Dat zal ook zeker gebeuren, maar nu nog niet.

Nu wordt er bij ID College gerekend, worden er brieven geschreven en Engelse presentaties gehouden. En zijn er examens. Als uw leerling of stagiaire daarvoor vrij vraagt (wij proberen de examens niet op bpv-dagen te roosteren, maar dat is niet altijd mogelijk), dan weet u nu een beetje waarom dat is. En mocht u vragen hebben, dan kunt u die natuurlijk altijd stellen. 

Terug naar boven

Examenschema's

Examenschema kapper

1e leerjaar

2e leerjaar

3e leerjaar

Week 23 herkansing proeve kleuren

Week 23 proeve knippen

Week 23 proeve föhnen

Week 23 herexamens vormen

 

Week 23 proeve knippen dame

Week 23 proeve föhnen dame

Week 23 proeve heren knippen

Week 23 proeve kleuren

Week 23 proeve lang haar

 

Week 23  herkansing totaal theorie examens

Week 23 herkansing totaal theorie

Week 26 herexamens

Week 26 herexamens

Week 26 herexamens

 

 

 

Examenschema schoonheidsverzorging

1e leerjaar

2e leerjaar

3e leerjaar

Week 22

 

Week 22

Theorie examen: Vaktheorie

Herkansing BPV ALA Gezicht Man Gevorderd

Week 22

 

Week 24

Praktijkproeve Cosmetische Hand- en Voetverzorging

Week 24

Theorie examen: Gezicht A/F/P

Praktijkproeve Gezicht

Herkansing praktijkproeve Lichaam

Week 24

Herkansing Praktijkproeve Specialistische behandeling shiatsu.

Specialistische Praktijkproeve Bindweefsel

Specialistische theorie-examen Bindweefsel

Week 26

Herkansing proeve praktijk Cosmetische Hand- en Voetverzorging

Week 26

Herkansing theorie examen: Gezicht A/F/P

Herkansing theorie examen:Vaktheorie

Herkansing praktijkproeve Gezicht

Week 26

Herkansing specialistische Praktijkproeve Bindweefsel

Herkansing specialistische theorie-examen Bindweefsel

 Terug naar boven