Kick-off online gastcollege NOS stories bij mboRijnland

In het kader van Burgerschap kregen de eerstejaars BOL-studenten van de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker bij mboRijnland in Zoetermeer een online gastcollege van NOS stories.

Leila Bouzian, docent Burgerschap, besteedt tijdens haar lessen aandacht aan o.a. het volgen van betrouwbare nieuwsbronnen, het doen van onderzoek en het (verder) ontwikkelen van kritische denkvaardigheden. De studenten hebben in dit blok onderzoek gedaan naar complottheorieën, wat veel vragen opleverden voor de gastsprekers van NOS stories, Maxime en Jos. Naast de presentatie over “Wat is het nieuws?” werden er dus ook door de studenten interessante vragen gesteld als: “Hoe onderscheid je fake nieuws van het echte nieuws?” en “Heb je het gevoel dat jij je werk nog veilig kunt uitvoeren als journalist?” Er kwamen ook algemenere vragen aan bod zoals: ‘’Zijn er onderwerpen waar jullie niet over schrijven omdat ze te gevoelig liggen?” en “Waarom wordt er niet meer aandacht besteed aan positieve berichtgeving?”. Aan de hand van mooie voorbeelden uit het werkveld werden alle vragen beantwoord. Het gastcollege werd vervolgens afgesloten met een online game om te zien of de studenten 24/7 op de hoogte zijn van het laatste nieuws en of ze goed hebben opgelet tijdens het gastcollege.

NOS Stories
NOS Stories brengt nieuws uit de belevingswereld van jongeren van ongeveer 16 t/m 24 jaar, op YouTube, Instagram en via de app Snapchat. Om hen op de hoogte te houden van het nieuws, uitleg te geven en hen te helpen een mening te vormen. Op Instagram post de redactie dagelijks video’s van 15 seconden met het laatste nieuws. Op YouTube onderzoekt NOS Stories onderwerpen die recht uit het leven van jongeren komen. Zoals: hoe verdienen YouTubers hun geld? En wat betekent de nieuwe privacywet voor jou? Antwoorden worden gegeven in de serie ‘De waarheid over’. NOS Stories brengt ook live verslagen van evenementen op Snapchat en Instagram. Bovendien organiseert de redactie ‘real talks’, live discussies met jongeren over actuele en soms gevoelige thema’s. Zo werd de volgende stelling voorgelegd aan onze mboRijnland studenten: “Ik vind het niet erg om ’s ochtends een test te doen als ik daardoor vaker naar school kan.” Bekijk de video hier.

Kijk voor meer informatie op NOS Stories