Geslaagde debatwedstrijd studenten Welzijn in Stadhuis van Zoetermeer

Afgelopen maandag 30 mei deden eerstejaars studenten mboRijnland van de opleiding Welzijn mee aan een debatwedstrijd in het stadhuis van Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer organiseert elk jaar een debatwedstrijd over actuele onderwerpen in samenwerking met het Debatbureau en mboRijnland.

Burgemeester Bezuijen opende de 11e editie van de debatwedstrijd, waarna de studenten met elkaar in debat gingen. Yvonne Bink (raadslid Zoetermeer Vooruit) en Francijn Brouwer (Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP) waren er ook en vormden de jury samen met Het Debatbureau.

Kritische denkvaardigheden
Leila Bouzian is docent en coördinator Burgerschap bij mboRijnland in Zoetermeer en vond het een zeer geslaagde ochtend. “Elk jaar doen eerstejaars studenten van de BOL-opleiding Welzijn mee aan dit debat. Vandaag gingen studenten met elkaar in debat over actuele maatschappelijke onderwerpen die hier lokaal in Zoetermeer spelen, zoals de veiligheid in de stad, rommel op straat, het tekort aan woningen voor jongeren en gezonde snacks in de kantine.”

Leila licht toe dat een debat een leuke werkvorm is om met kritische denkvaardigheden aan de slag te gaan. “Ik merk dat studenten graag meedenken, meepraten en invloed willen uitoefenen op zaken die hen raken. Dit debat biedt een mooi podium om met elkaar en de raadsleden van de gemeente in gesprek te gaan.”

Afwisselend en levendig debat
Na de eerste ronde volgt de finale van het debat. Team A en C strijden tegen elkaar en voeren voor- en tegenargumenten aan voor de stelling dat natuur opgeofferd moet worden voor woningbouw. Het debat is levendig, afwisselend en beide partijen voeren goeie argumenten aan. Lindsey (17 jaar) volgt de opleiding Onderwijsassistent en zit in het team dat door de jury als winnaar wordt uitgeroepen. “Ik vond het heel leerzaam om mee te doen. We hebben veel geoefend op school, maar om dan in zo’n raadszaal echt een debat te voeren is wel bijzonder. Ik heb zelf geen plannen om later iets met debatteren te gaan doen. Maar ik vind het wel interessant om een debat te volgen dat gaat over zaken waar ik mee te maken heb.”

Ook raadslid Yvonne Bink vond het erg leuk om mee te doen, zowel als jury van het debat, maar ook aan de gesprekken die tussendoor plaatsvonden over actuele onderwerpen. “Het is verrassend om te zien hoe mbo-studenten zich voorbereiden en hoe ze zich dan presenteren in de raadszaal, een omgeving waar ze normaal niet zijn, maar die wel veel kan bijdragen aan hun ontwikkeling. Interessant om te merken welke onderwerpen de studenten bezighouden, zoals de veiligheid op straat en de woningnood.”