Allround Plaatwerker

Je vindt het leuk om dingen te maken. Dan is de wereld van de metaaltechniek echt iets voor jou. Jij bewerkt metalen platen en staven tot materiaal dat bijvoorbeeld de auto-industrie kan gebruiken. Je werkt met staal en koper, maar ook met aluminium en kunststoffen. Deze materialen geef je een bepaalde vorm met (computergestuurde) plaatbewerkingsmachines of draai- en freesmachines. Zo maak je bijvoorbeeld onderdelen van bruggen. Maar ook assen en  versnellingen voor een fiets. Of metalen kasten voor bedrijven in de telecommunicatie en voedingsmiddelenindustrie. Ook de scheepsbouw en de offshore-industrie maken dankbaar gebruik van jouw constructies. Die boorplatforms in de Noordzee zijn misschien straks gemaakt van door jou bewerkt metaal!

Bekijk opleidingen

Opleidingen Mechatronica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround Plaatwerker maak je plaatwerk en (lichte) constructies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afzuiginstallaties, mengapparaten en voorraadsilo’s. De metaalplaten zijn tussen de 1 en 3 millimeter dik. Als plaatwerker houd jij je onder andere bezig met het bedienen en bewaken van CNC-gestuurde machines. Dat zijn machines die ervoor zorgen dat de platen de juiste vorm en afmeting krijgen.

Op de afdeling plaatbewerking in het bedrijf werk je aan producten voor onder meer de machine- en apparatenbouw, telecommunicatie, computerindustrie, voedingen drankenindustrie, verkeerssystemen en isolatiebranche. Met de plaatproducten die je binnen het bedrijf maakt, stel jij of een collega op locatie allerlei soorten plaatconstructies samen. Je bent een vakman in zogenoemde scheidende, vervormende en verbindende technieken van onder andere RVS en aluminium. Een VCA-certificaat heb je nodig als bewijs dat je veilig kunt werken.

Opleidingsinhoud

Je werkt bij een metaalbedrijf. Daarnaast ga je één middag / avond per week naar school. Tijdens de opleiding leer je zowel de theorie als de praktijk van het beroep. Je leert hoe je CNC-machines moet bedienen en je verdiept je in de scheidende, vervormende en verbindende technieken. Je maakt zelfstandig handmatig en met machines plaatproducten die variëren van enkele stuks tot 100 of meer exemplaren.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding. In je werk moet je namelijk nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Ook moet je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Vaardigheden waardoor je goed kunt samenwerken met je collega’s en leidinggevenden. Je kunt je verder ontwikkelen tot meewerkend leidinggevende, of werkvoorbereider. Je kunt je ook verbreden in een andere richting binnen het vakgebied metaalbewerken.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Minimum aantal plaatsen

Deze opleiding start alleen bij een minimum aantal van 24 studenten. .

 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen