Technicus Elektrotechnische Systemen

Opleidingen Mechatronica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Haperende verkeerslichten, stilstaande trams of treinen en bruggen die niet meer open of dicht gaan. Een technicus elektronische systemen houdt van een uitdaging! Je krijgt deze systemen weer aan de praat, omdat je weet hoe je deze apparatuur moet samenstellen, installeren, afstellen en testen. Zo zorg je ervoor dat verkeerslichten, ventilatie en verlichting weer veilig en duurzaam werken.

Opleidingsinhoud

Automatisering in fabrieken, verkeerslichten, ventilatie en verlichting in tunnels, treinen, trams, schepen en beweegbare bruggen en sluizen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn elektrotechnische industriële producten en systemen voor nodig. Monteurs en technici moeten deze apparatuur perfect maken, samenstellen, installeren, afstellen, inregelen en testen om zo een veilige en duurzame werking te garanderen.

Tijdens je opleiding bouw je grondige kennis op over elektrotechnische producten en systemen. Je ontwerpt onderdelen voor elektrotechnische producten en systemen. Stelt daaruit eenvoudige en complexe eindproducten samen. Regelt die in en stelt ze af. Ook krijg je te maken met ICT (hardware), meet- en regeltechniek en besturingstechniek.

Je ontwikkelt een goed analytisch vermogen en leert verantwoordelijkheid en beslissingen te nemen. Maar ook goed te plannen en te organiseren. Je werkt met verschillende mensen, waardoor ook veel aandacht is voor het ontwikkelen van goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast volg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Je kunt je specialiseren op de vakgebieden: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek, machinebouw en mechatronica.

Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris!

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

De technicus elektrotechnische installaties werkt in de sector techniek bij een installatiebedrijf. Je legt zowel eenvoudige als complexe elektrotechnische installaties en systemen aan. En onderhoudt en wijzigt deze. Denk bijvoorbeeld aan gebouwbeheersystemen, datanetwerken, telecommunicatie-installaties, (openbare) verlichting, lichtreclamesystemen, beveiligingssystemen en verkeerssignaleringsinstallaties. Bovendien verricht je je werk op uiteenlopende locaties. Afwisseling genoeg dus!

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Op basis van eerder behaalde diploma’s en of certificaten kunnen vrijstellingen worden verleend, met als gevolg dat de opleidingsduur korter is.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen