Monteur Mechatronica

Opleidingen Mechatronica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In deze functie combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en besturingstechniek. Je bent bezig met het ontwerp, de productie, de assemblage en de installatie van complexe systemen. Voordat je die oplevert aan de klant, test je ze natuurlijk uitvoerig. Ook heb je verstand van afregelen en onderhoud. Als monteur mechatronica werk je bij een bedrijf in de machine-industrie of de apparatenbouw. De daar gemaakte machines hebben naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces. Denk aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieerautomaten. Als monteur stel je uit losse onderdelen machines of delen van machines samen. Ook monteer je pneumatische en hydraulische onderdelen en de bijbehorende elektronica. Daarnaast verhelp je storingen en vervang je onderdelen.

Opleidingsinhoud

Mechanica, elektrotechniek en technische informatica combineren om ‘slimme’ producten te maken. Dat leer je in de opleiding Monteur mechatronica. In de lessen maak je kennis met zowel de theorie als de praktijk. Je leert basisvaardigheden voor metaalbewerking. Je leert assemblagetechnieken en technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen. Je verdiept je in pneumatiek, hydrauliek en besturingstechnieken. Je besteedt ook aandacht aan je beroepshouding. In je werk moet je immers nauwkeurig en zorgvuldig zijn. Moet je problemen kunnen oplossen. Tijdens de opleiding werk je ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4


 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Leiden (Bètaplein)
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen