Eerste Monteur Mechatronica

Opleidingen Mechatronica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In deze functie combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica (ICT). Om zo bijvoorbeeld een autowasstraat te ontwerpen. Is dat gelukt, dan maak je de installatie. Je assembleert, test en installeert alle complexe systemen die daarbij horen. Als eerste monteur mechatronica heb je ook verstand van afregelen en onderhoud. Je werkt op locatie bij de klant aan mechatronische producten. Daarnaast regel je de voortgang van de werkzaamheden. Je plant je werk, stemt dit af met je leidinggevende en begeleidt minder ervaren collega’s. Je kunt aan de slag bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Zulke bedrijven maken machines die naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces hebben. Denk naast de autowasstraten bijvoorbeeld ook aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines en kopieerautomaten..

Opleidingsinhoud

Verschillende technieken combineren om ‘slimmere’ producten te maken. Dat is waarvoor je de opleiding Eerste monteur mechatronica wilt gaan volgen. Tijdens deze driejarige opleiding maak je kennis met zowel de theorie als de praktijk van het beroep. Je leert basisvaardigheden voor metaalbewerking. Maar ook assemblagetechnieken en technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen. Je verdiept je in pneumatiek, hydrauliek en besturingstechnieken. Daarnaast besteed je veel aandacht aan je beroepshouding. Want in je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en problemen kunnen oplossen. Ook werk je aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Zodat je later prima kunt samenwerken met collega’s en leidinggevenden. Ook is het belangrijk dat je een goede indruk achterlaat bij de klanten waar je aan het werk bent geweest.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Leiden (Bètaplein)
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen