Interview Naomi

“doe echt wat je gelukkig maakt. Zodat het niet aanvoelt als een last en je er elke dag met pret naartoe kan gaan”

Naomi Lo (18) is eerstejaars student ‘Mediavormgever’. Ze volgt deze opleiding bij mboRijnland in Leiden. Ze werd enthousiast voor deze opleiding toen zij 2 jaar geleden met haar broertje mee ging naar een open dag.

Zelf zat Naomi destijds op het VWO en ging gewoon mee naar een open dag om te kijken naar een opleiding voor haar broertje. Ze kwam helemaal niet voor haarzelf, maar ze raakte zo enthousiast toen ze zag wat de opleiding inhield. “Ik heb mijn middelbare school toen niet afgemaakt, maar ben in 5 VWO gestopt en naar het mbo gegaan. Ik ben veel praktischer ingesteld dan de meeste vwo´ers. Ik was de theorie helemaal beu, het maakte mij echt niet gelukkig.”, zegt Naomi er zelf over.

Mijn omgeving was niet heel blij met haar keuze om van vwo naar mbo te gaan, ze zou veel te slim zijn voor het mbo. Gelukkig stonden haar ouders helemaal achter haar keuze. Haar moeder stimuleerde haar juist om voor deze opleiding te gaan. Naomi zegt zelf: “Je kunt theorie-slim zijn, maar praktisch-slim is weer heel anders. Deze mbo-opleiding past gewoon veel beter bij mij”.

Voordat ze mee ging naar de open dag wist ze nog totaal niet wat ze wilde doen. Na het bezoeken van de open dag 2 jaar geleden is ze nog wel verder rond gaan kijken op welke school ze zo’n soort opleiding van ‘vormgever’ nog meer kon doen. Ze heeft meerdere open dagen bezocht.  Uiteindelijk viel de keuze op mboRijnland, omdat iedereen hier op school zo sociaal is en je echt jezelf kunt zijn, geeft ze aan.

Advies van Naomi

Haar advies aan scholieren die nog moeten kiezen: “doe echt wat je gelukkig maakt. Zodat het niet aanvoelt als een last en je er elke dag met pret naartoe kan gaan”. Bezoek vooral meer open dagen en misschien zelfs op meer scholen. Natuurlijk kun je voorkeur hebben voor een school, maar er zijn misschien meer locaties die een opleiding aanbieden die jij leuk vindt.

Je krijgt tijdens zo’n open dag de sfeer van de school te zien. Er zijn volgens Naomi niet alleen docenten en studenten die gevraagd zijn om daar voorlichting te geven. Er komen altijd wel studenten naartoe die geïnteresseerd zijn in ‘hé hoe ziet mijn opleiding er tijdens een open dag eigenlijk uit?’ puur uit interesse of nieuwsgierigheid. En dan kun je daar weer een gesprekje mee beginnen. Zo kreeg Naomi een écht beeld van hoe het er was.

Is het wat je ervan had verwacht?

De opleiding bevalt Naomi nóg beter dan ze had verwacht. “Ik dacht we gaan meteen bam bam aan de slag, maar je wordt aan de hand meegenomen als ze merken dat je niet echt ontwikkeld bent in de programma’s die we gebruiken. Dat vind ik heel erg fijn. Ik had hiervoor nog nooit Adobe Illustrator gebruikt of Photoshop.” Je hoeft geen basis te hebben, zegt Naomi. Interesse en motivatie is het enige wat je moet hebben.

Het leukste aan school

Naomi vindt de leraren het leukst op school. Elk vak wat ze volgt brengen ze met veel plezier en enthousiasme. “Daar word ik ook weer gemotiveerder van en dat zorgt voor productiviteit”. “Alle leraren hier hebben zo’n persoonlijkheid waarvan je denkt: die kan ik niet vergeten. Dat vind ik heel erg fijn.”

 

Ps. Mijn jongere broertje zit dus nu een jaar boven mij.