Interview Jason & Joachim

"Je werkt veel met andere studenten en iedereen neemt zijn eigen kennis mee. Het is heel leuk om van elkaar te leren."

Wie? Jason & Joachim
Opleiding Netwerk- en mediabeheerder, BOL


Waarom kozen jullie voor de opleiding Netwerk- en mediabeheerder?
Jason: “Ik was altijd al bezig met computers. Eerst vooral een beetje knutselen, maar mijn passie is enorm toegenomen toen ik mijn eigen desktop ging bouwen. Deze gebruik ik vooral om nieuwe programma’s te testen. Voordat ik deze opleiding koos, bezocht ik meerdere open dagen en voorlichtingen. Het was toen voor mij snel duidelijk dat deze opleiding bij mij past. Dat de school bij mij in de buurt is en ik dus een korte reistijd heb, was ook aantrekkelijk.” Joachim: “Grappig voor mij geldt eigenlijk hetzelfde, behalve dan de reisafstand die is wel wat langer. Ik was ook van jongs af aan veel bezig met computers. Ik denk dat we in de toekomst steeds meer afhankelijk zijn van computers; het leek me daarom slim om een ICT-opleiding te kiezen. Ik wil vooroplopen en helpen met vernieuwen. Het uitleggen vind ik ook leuk, misschien wil ik later wel het onderwijs in.” 

Wat vind je tot nu toe het leukst?
Jason: “Je werkt veel met andere studenten en iedereen neemt zijn eigen kennis mee. Het is heel leuk om van elkaar te leren. Ik heb bijvoorbeeld veel over netwerken en Linux van Joachim geleerd. Docenten stimuleren dit, ze vinden het erg goed. Je werkt daarom ook in die projectgroepen samen.” Joachim: “Ik zoek ook vaak studenten die net zo gemotiveerd zijn als ik. Van Jason heb ik overigens weer meer geleerd over hardware. We hebben helaas nu niet veel praktijkvakken, dit zou wel meer mogen zijn. Ik vind dat het allerleukste namelijk.”

Heb je al stagegelopen en wat valt je dan op?
Joachim: Ik deed mijn stage bij een telecombedrijf op Schiphol. De stageplek heb ik zelf gevonden en hier vervolgens op gesolliciteerd. Eigenlijk was dit vrij makkelijk. In deze 20 weken heb ik vooral voor klanten VOIP-toestellen (red. bellen via een datanetwerk) geconfigureerd. Ik vond dit erg leuk en heb veel geleerd.” Jason: Ik liep stage bij IT-specialist Infotheek in Leiden. Deze stage heb ik via stagemarkt.nl gevonden. Zij werken veel met refurbished materiaal, maar verkopen ook nieuwe hard- en software. Het was erg leuk om hier te werken en de klanten te helpen als een apparaat het niet deed.”

Heb je tips voor studiekiezers als ze deze opleiding willen doen?
Jason en Joachim: "Soms horen we weleens scholieren zeggen dat netwerkbeheer echt iets voor hen is als ze van gamen houden. Maar dat is niet zo. Deze opleiding is echt iets heel anders dan gamen, je moet eigenlijk een bredere interesse hebben voor ICT. Je leert vooral van je opdrachten en hoe je deze uitvoert. Je zoekt altijd naar verbeterpunten en je moet hier zelf actief en gemotiveerd mee bezig willen zijn. Dat is soms best een uitdaging, maar wel een hele leuke!"

Overzicht voorlichtingsmomenten