Interview Damini en Georgina

Wie zijn jullie? Welke opleiding volgen jullie?

Wij zijn Damini (19) en Georgina (17). We wonen in Den Haag en Voorburg. We volgen allebei de opleiding Onderwijsassistent en zijn eerstejaars. Les hebben we altijd op de locatie in Leidschendam. Dat is een klein, rustig gebouw en daarom heel fijn om er les te krijgen.

Waar worden jullie voor opgeleid?

De opleiding is ook gericht op speciaal onderwijs en het MBO, maar het gaat toch wel het meest om het basisonderwijs. Je wordt dan opgeleid om de juf of de meester op de lagere school te helpen. En je mag met het diploma doorstromen naar de Pabo. Dat is ook wat wij willen.

Als ik jullie zo hoor gaat het veel om kinderen dus?

Ja, zeker. Veel vakken zijn gericht op de omgang met kleinere kinderen. Dat moet je dus wel leuk vinden, én van kinderen houden natuurlijk.

Hebben jullie voorbeelden van vakken die op kinderen zijn gericht?

Ja, bijvoorbeeld bij het vak muziek leren we om kinderliedjes te zingen. En dan op een manier die leuk is voor de kinderen. Het is dan belangrijk om er helemaal in op te gaan, met je stem en je lichaam.

Andere voorbeelden?

We leren ook creatief te zijn met spelletjes. Je leert om zelf een spelletje te bedenken, en daarna gaan we het natuurlijk ook zelf spelen. Je moet wel kijken of het leuk is. Zo bedenken we bijvoorbeeld allerlei varianten op tikkertje.

Wat zijn nog meer leuke dingen aan de opleiding?

Je moet een paar keer op stage, en je mag dan naar het buitenland als je dat wilt. Je kiest dan zelf een school in het buitenland en je stagebegeleider kijkt dan of het mogelijk is. Je moet daar natuurlijk een paar maanden blijven, dus er moet ook een gastgezin worden gevonden waar je dan tijdelijk woont. Een vriendin van ons die de opleiding heeft gedaan is bijvoorbeeld in Engeland op stage geweest. Onze school heeft een samenwerking met scholen daar.

Kunnen jullie nog iets noemen dat de opleiding zo leuk maakt?

Bij muziek doet de docent zelf de begeleiding op zijn gitaar. Dat maakt het hartstikke leuk om de liedjes te zingen!