Technisch Specialist Personenauto's BBL

Van je hobby je beroep maken

Het is jouw droom om in een modern garagebedrijf te werken. Je houdt van sleutelen, maar hebt nog meer met de moderne elektronica in auto’s. Climate control, automatisch remingrijpen, parkeersensoren, een ingebouwde iPad, daar draai jij je hand niet voor om. 

Bekijk opleidingen

Voor jou is er geen boeiender sector dan de auto-industrie. Auto’s, vrachtwagens en motoren zitten tegenwoordig vol elektronica, zoals motormanagementsystemen, ABS, automatische deurvergrendeling, waarschuwings- en alarmsystemen. Een belangrijk deel van je werk bestaat daardoor uit testen, meten en regelen met moderne uitleesapparatuur. ICT is niet meer weg te denken uit de autotechniek. Het vak is daardoor verrassender en gevarieerder geworden. En leuker. Maar natuurlijk voer je nog steeds onderhoudsbeurten en reparaties uit. Nieuwe en gebruikte auto’s maak je gereed voor aflevering. Als de lak mooi glanst, geniet je. En jij vindt het geweldig als de techniek in de auto goed functioneert. De moderne auto heeft straks geen geheimen meer voor jou.  

Wil jij alle technische ins en outs leren kennen van de moderne auto? En tegelijkertijd goed overweg kunnen met diesel- en benzinemotoren? Dan is een opleiding mobiliteit perfect voor jou.

Opleidingen Mobiliteit

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als technisch specialist personenauto’s werk je bij een grotere autodealer of bij een groot algemeen autobedrijf. Je bent met recht de specialist of spil in de werkplaats. Collega’s komen naar je toe met lastige vragen. Klanten die een vage klacht melden, worden naar jou doorverwezen. Die vreemde trilling. Dat rare geluid. Jij weet de oorzaak te achterhalen. Je bent bekend met complexe autosystemen, waarin de nodige informatica is verwerkt. Je kunt probleemloos omgaan met alle meet- en testapparatuur. Weet welke zoekstrategieën je bij welke problemen moet toepassen. Als je de diagnose hebt gesteld, voer je de reparatie uit. Daarnaast onderhoud je contacten met leveranciers en andere specialisten. In de werkplaats heb je een organiserende, controlerende en coachende taak. Je draagt je vakkennis en vaardigheden graag aan je collega-technici over.

Opleidingsinhoud

In de opleiding Technisch specialist personenauto’s gaat het om veel meer dan alleen het lekker sleutelen aan auto’s. Daarnaast zijn innovatie en duurzaamheid heel belangrijk. Zo leer je milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken voor oudere technieken. Je maakt kennis met auto’s die rijden op biobrandstof, elektriciteit en waterstof. Je leert hoe je ingewikkelde storingen en defecten aan personenauto’s moet verhelpen. Die uitdaging kun je tijdens de opleiding vaak aangaan. Daarbij verdiep je je kennis en verbreed je je praktische vaardigheden. Met deze opleiding krijg je een brede kijk op de autotechniek en ben je goed voorbereid op actuele ontwikkelingen in je vakgebied. Je ontwikkelt je sociale en communicatieve vaardigheden. Alles wat je hebt geleerd en gemaakt, leg je vast in je portfolio. Is dat compleet, dan kun je je proeve van bekwaamheid maken. Heb je die goed uitgevoerd, dan ontvang je een diploma dat door de branche is erkend.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.
Beroepseisen

Je bent niet bang voor vuile handen, hebt interesse in autotechniek je en staat stevig in je schoenen. Jij beschikt als aankomend technisch specialist personenauto’s over goede communicatieve vaardigheden en beheerst de Nederlandse taal goed gezien je contacten met klanten en externe relaties. Je werkt erg nauwkeurig en je bent goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien moet je verantwoordelijkheid kunnen dragen en je in dit beroep aan de veiligheids- en milieueisen binnen de autobranche houden.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Een diploma mbo-opleiding niveau 3 Eerste Autotechnicus

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Algemene informatie over schoolkosten van de opleidingen van mboRijnland vind je terug onder Studeren bij mboRijnland.

Bijzonderheden

Verder studeren
Met het diploma Technisch specialist personenauto's kun je doorstromen naar diverse vervolgopleidingen waaronder de hbo-opleiding Autotechniek of de lerarenopleiding. Daarnaast is het mogelijk om je verder te specialiseren via cursussen die door en voor de branche worden verzorgd. 

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
2 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen