Bedrijfsautotechnicus

Van je hobby je beroep maken

Het is jouw droom om in een modern garagebedrijf te werken. Je houdt van sleutelen, maar hebt nog meer met de moderne elektronica in auto’s. Climate control, automatisch remingrijpen, parkeersensoren, een ingebouwde iPad, daar draai jij je hand niet voor om. 

Bekijk opleidingen

Voor jou is er geen boeiender sector dan de auto-industrie. Auto’s, vrachtwagens en motoren zitten tegenwoordig vol elektronica, zoals motormanagementsystemen, ABS, automatische deurvergrendeling, waarschuwings- en alarmsystemen. Een belangrijk deel van je werk bestaat daardoor uit testen, meten en regelen met moderne uitleesapparatuur. ICT is niet meer weg te denken uit de autotechniek. Het vak is daardoor verrassender en gevarieerder geworden. En leuker. Maar natuurlijk voer je nog steeds onderhoudsbeurten en reparaties uit. Nieuwe en gebruikte auto’s maak je gereed voor aflevering. Als de lak mooi glanst, geniet je. En jij vindt het geweldig als de techniek in de auto goed functioneert. De moderne auto heeft straks geen geheimen meer voor jou.  

Wil jij alle technische ins en outs leren kennen van de moderne auto? En tegelijkertijd goed overweg kunnen met diesel- en benzinemotoren? Dan is een opleiding mobiliteit perfect voor jou.

Opleidingen Mobiliteit

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Bedrijfsautotechnicus werk je bij garagebedrijven voor bedrijfsauto’s of werkplaatsen van bijvoorbeeld busvervoersbedrijven. Je werkzaamheden bestaan uit het monteren van accessoires, het vervangen van componenten en het uitvoeren van controlebeurten. Daarnaast voer je alle voorkomende onderhoudsbeurten en veelvuldig voorkomende reparaties uit. Je verricht de uitvoerende werkzaamheden voornamelijk zelfstandig en kunt goed omgaan met collega’s en klanten.

Opleidingsinhoud

Als je de BOL-opleiding volgt ga je 3 dagen in de week naar school en doe je 2 dagen per week beroepspraktijkvorming in een stagebedrijf. Als je de BBL-opleiding volgt, werk je 4 dagen in de week bij een autobedrijf en ga je 1 dag per week naar school. Tijdens de opleiding krijg je te maken met zowel de theorie als de praktijk van het beroep.

De leerstof is opgedeeld in herkenbare modules. Hierdoor kun je in je eigen studietempo aan de opdrachten werken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding. In je werk moet je namelijk nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Ook moet je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Hiermee kun je goed samenwerken met je collega’s en leidinggevenden. In de opleiding werk je aan het ontwikkelen van competenties. Je legt je vorderingen vast in een portfolio. Het portfolio geeft toegang tot de afsluitende Proeve van Bekwaamheid. Als je deze goed hebt uitgevoerd, ontvang je een door de branche erkend diploma.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als Bedrijfsautotechnicus is het belangrijk dat je in de beschikbare tijd de benodigde taken uitvoert. Je kan wel eens krap in de tijd komen te zitten. Je bent dan ook flexibel en werkt door tot de opdracht af is. Hierbij ben je eveneens klant- en servicegericht, kostenbewust en collegiaal. Uiteraard combineer je die facetten met interesse in techniek, trucks en de transportwereld.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen