Timmerman

Aan de slag op de bouwplaats!

In de bouwwereld maak je gebouwen. Huizen, bijvoorbeeld, of kantoren en scholen. Een geweldige uitdaging. Je maakt gebruik van allerlei materialen. Natuurlijk hout, beton en stenen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat je natuurlijke materialen als balen stro verwerkt in een muur. Perfect en goedkoop isolatiemateriaal. Op een schuin dak leg je behalve dakpannen ook zonnepanelen.

Bekijk opleidingen

Jij zorgt ervoor dat de constructies sterk zijn en de kosten niet de pan uitrijzen. Je werkt aan de hand van een planning, werkvoorbereiding en werktekeningen. Die worden gemaakt door de middenkaderfunctionaris bouw. Op de werkplaats houdt de uitvoerder de werkzaamheden het bouwproject onder controle. Hij zorgt dat jij je werk goed kunt doen en prettig samenwerkt met de andere vakmensen om je heen.  

De opleiding is in Leiden vol. In Gouda is er nog voldoende plaats.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als timmerman verricht je zowel individueel als in teamverband eenvoudige timmerwerkzaamheden in de nieuwbouw, verbouw en renovatie van woningen en bedrijfspanden. Je maakt onderdelen als kozijnen, ramen, deuren, trappen, dakkapellen, daken, vloeren en balklagen. Je gebruikt hierbij de ouderwetse hamer en draadnagel, maar ook technieken die ingewikkelder zijn, zoals meet-, stel-, en uitzetgereedschappen en verschillende houtbewerkingsmachines. Dit doe je aan de hand van bouwtekeningen, mondelinge instructies en allerlei berekeningen. Je werkt zowel in teamverband als individueel. Samenwerken en goede mondelinge communicatie zijn hierbij erg belangrijk. Je werkt onder toezicht van een voorman of (assistent-)uitvoerder. In je werk is het belangrijk dat je het timmerwerk goed voorbereidt, uitvoert en controleert. Zo zorg je ervoor dat jouw werk van hoge kwaliteit is.

Opleidingsinhoud

Je werkt vier dagen per week bij een bouwbedrijf. Daarnaast ga je een dag in de week naar school. Tijdens de opleiding krijg je te maken met zowel de theorie als met de praktijk van het beroep. Je leert zelfstandig allerlei houten onderdelen van gebouwen te maken. Verder leer je omgaan met allerlei gereedschappen en houtbewerkingsmachines en krijg je inzicht
in bouwconstructies. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding. In je werk moet je namelijk nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Ook moet je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Vaardigheden waardoor je goed kunt samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leiden (Gitstraat) (BOL & BBL)

De opleiding is in Leiden vol. In Gouda is er nog voldoende plaats.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Gitstraat) - BOL & BBL zijn VOL voor schooljaar 2019-2020
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen