Schakeljaar voor leerlingen met ASS

Het Schakeljaar is een initiatief waarmee mboRijnland jaarlijks maximaal 12 leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kan helpen om vanuit het voortgezet speciaal onderwijs een vloeiende stap te maken naar het mbo. Het schakeljaar is bedoeld voor  leerlingen met ASS die een diploma theoretische leerweg hebben.
Het schakeljaar geeft hen de mogelijkheid om op een prettige manier kennis te maken met terugkerende elementen in het mbo-onderwijs. Denk aan plannen en organiseren, omgaan met veranderingen en samenwerken met anderen. Maar ze ervaren ook de sfeer en complexiteit op het mbo en maken kennis met de roosters en lesmethoden.

Tijdens het schakeljaar is er tijd en aandacht voor de oriëntatie op een passende opleiding. Ze volgen ook de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast oriënteren ze zich tijdens het jaar op beroep en stage en volgen ze beroepsgerichte vakken.

Praktische informatie

De studenten volgen vier dagen onderwijs, in een klas van maximaal 12 personen op onze kleinschalige locatie aan de Storm Buysingstraat. Tijdens deze lesdag lopen studenten ook stage of lopen ze mee met lessen bij een opleiding naar keuze om te ervaren hoe het er daar aan toe gaat.

Aanmelden

Leerlingen met ASS kunnen zich aanmelden indien zij in het bezit zijn van een vmbo-TL diploma.

Voor aanmelden en aanvullende informatie kunt u mailen naar: schakeljaar@mborijnland.nl.