Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Timmeren leer je timmerwerkzaamheden te verrichten. In de nieuwbouw, verbouw en renovatie van woningen en bedrijfspanden. Je leert over het schaven, zagen en beitelen van verschillende houtsoorten. Dit, om kozijnen, ramen, deuren, trappen, dakkapellen, daken, vloeren en balklagen te maken. Belangrijk werk dus! Je leert met zowel traditionele als moderne gereedschappen en technieken te werken.

Als timmerman in opleiding leer jij werken met de ouderwetse hamer en draadnagel, maar ook met technieken die ingewikkelder zijn. Bijvoorbeeld meet-, stel-, en uitzetgereedschappen en verschillende houtbewerkingsmachines. Je leert een trap in elkaar te zetten door de juiste maten zorgvuldig op te meten. Zoals de maten van het trapgat, de hoogte van het plafond, het aantal traptreden die je nodig hebt en hoe breed en hoog deze moeten zijn. Bij alles wat jij maakt meet je zorgvuldig voordat je aan de slag gaat. Dat leer jij tijdens de opleiding, net als het aflezen van tekeningen. Zo kan jij straks aan de hand van een bouwtekening een trap van hout maken én plaatsen. Daarnaast besteden we tijdens de opleiding Timmeren aandacht aan je beroepshouding. Je leert nauwkeurig werken en probleemoplossend denken. Ook werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden, zodat jij straks goed kan samenwerken met collega’s, leidinggevenden en klanten!

Vakken en keuzedelen
De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Je leert tijdens de lessen omgaan met materialen, machines en gereedschappen. Ook leer je bouwdetails herkennen, tekeningen lezen en bouwtekeningen vertalen naar werkzaamheden. We leren zelfstandige timmerwerkzaamheden uitvoeren. Zo werk je aan daken, stel je eenvoudige prefab-elementen samen en maak je betonfunderingen. Jij bent degene die de woning aftimmert, monteert, deuren erin hangt en eventuele herstel- en onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van keuzedelen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Duurzaamheid, Innovatie en Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica voor de bouw.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding geeft studenten de mogelijkheid om op hun eigen tempo te leren. Gaat de opleiding je gemakkelijk af, dan studeer je ook eerder af. Heb je wat meer moeite, dan krijg je meer begeleiding tijdens de opleiding. Daarnaast hebben we goede contacten met aannemersbedrijven, waardoor je als student snel aan de slag kan. En daarbij komt dat bouwen de toekomst heeft, waardoor er een groeiende vraag is naar goed opgeleide vakmensen!

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Gitstraat (BBL / BOL)

Waddinxveen (BBL)

Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je 1 avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en 1 avond in Gouda.

 

Over jou

  • Ambachtelijk werk
  • Handig
  • Repareren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Zorgvuldig

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Timmeren en behaalt jouw diploma. Na je opleiding werk je bij een timmer-, bouw- of aannemersbedrijf. Je werkt soms zelfstandig en soms in teamverband. Vaak werk je onder toezicht van een voorman of (assistent-)uitvoerder. Je voert timmerwerkzaamheden uit in de nieuwbouw en bestaande bouw en gebruikt dagelijks jouw ruimtelijk inzicht. Dit houdt in dat je aan de hand van bouwtekeningen, mondelinge instructies en allerlei berekeningen werkt.  

Als timmerman maak je vaak nieuwe producten van houtZoals ramen, deuren, trappen en daken. Je werkt uitstekend met allerlei houtsoorten. Soms plaats jij prefab elementen. Dat is bijvoorbeeld een trap die kant en klaar wordt geleverd, maar alleen nog geplaatst hoeft te worden. Naast het maken en plaatsen van nieuwe producten, voer je ook herstelwerkzaamheden uit. Bijvoorbeeld wanneer iemands dakkapel lekt, of de trap bijna doorzaktJe werkt goed samen met je collega’s, leidinggevenden en klanten en communiceert duidelijk met iedereen. Je bereidt het timmerwerk goed voor, voert het zorgvuldig uit en controleert je eigen werk zodat het van hoge kwaliteit is. Je houdt je altijd aan de veiligheidsvoorschriften en hanteert een milieubewuste aanpak. Je werkt veel met je handen en haalt hier elke dag plezier uit!  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken
  • Locaties

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Deze opleiding wordt gegeven in Leiden (Gitstraat) en op de Bouwacademie in Waddinxveen (Kanaaldijk).
Kies je voor de dagopleiding in Waddinxveen, dan volg je de lessen in de Bouwacademie in Waddinxveen.
Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je één avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en één avond op onze locatie in Gouda.