Uitstroomrichting Biologisch-Medisch Analist

Het MLO (Middelbaar Laboratoriumonderwijs) van ROC Leiden werkt nauw samen met het HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs) van de Hogeschool Leiden en is ook gevestigd in het gebouw van de hogeschool, aan de Zernikedreef 11 in Leiden. Deze samenwerking heeft voor jou als MLO-student veel voordelen.

Bekijk opleidingen

Je leert in een mooi gebouw en kunt gebruikmaken van de faciliteiten van de Hogeschool Leiden. Ook de ligging van het gebouw is heel gunstig: de Zernikedreef ligt in het Leiden Bio Science Park, een locatie waar veel life science bedrijven met allerlei laboratoria verzameld zijn.

Let op: de opleidingen Laboratoriumtechniek hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Veel leerlingen hebben zich voor komende studiejaar al aangemeld voor een opleiding Laboratoriumtechniek. Meld je daarom op tijd aan! Neem voor meer informatie over je plaatsing en een eventuele wachtlijst contact op met de opleiding via klink.c@hsleiden.nl.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als biologisch medisch analist in opleiding leer je bloed, urine en ruggenmergsvocht van patiënten te analyseren op de aanwezigheid van allerlei stoffen. Je telt bloedcellen en beoordeelt preparaten op afwijkingen. Je bepaalt bloedgroepen en houdt je bezig met het proces van bloedstolling. Je werkt bijna altijd op een lab dat onderzoek doet voor de patiëntenzorg, in de kliniek, op de polikliniek of op laboratoria voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Ook leer je hoe je weefsels en cellen van patiënten verwerkt tot microscopische preparaten. In het lab verwerk je stukjes uitgenomen weefsel, uitstrijkjes of operatief verwijderde botstukjes of organen. Aan de hand van jouw preparaten kunnen artsen een diagnose stellen. Als analist in de biologische richting werk je voornamelijk met micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen. Je kunt op veel plaatsen terechtkomen. Aan de ene kant kun je onderzoek doen naar ziekteverwekkers in plantaardig, dierlijk of menselijk materiaal. Aan de andere kant kun je allerlei grondstoffen en producten controleren op aanwezigheid van micro-organismen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die in de farmaceutische industrie geproduceerd worden, aan de voedingsmiddelenindustrie en aan drinkwaterbedrijven. Met jouw kwaliteitscontroles help je mee om de kwaliteit van de producten op een hoog niveau te houden.

Opleidingsinhoud

Je leert samen met anderen in projecten en tijdens de les (samen leren), alles wat je leert heeft direct betrekking op je toekomstige beroep (beroepscontext) en ons onderwijs heeft voor een belangrijk deel plaats binnen bedrijven en instellingen of in nagebootste praktijksituaties.

Na je opleiding ben je onder andere in staat om analyses voor te bereiden en uit te voeren. Ook leren hoe je ondersteunt bij onderzoeken en onderwijs en hoe je bijvoorbeeld stagiaires begeleidt. 

De vakken die op deze opleiding worden gegeven zijn chemie, biologie, wiskunde, natuurkunde en computervaardigheden. Daarnaast krijg je Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Toelatingseisen

Informatie over toelatingseisen BOL-opleiding:

Om toegelaten te worden tot het eerste jaar moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s:

  • Een diploma vmbo Theoretische Leerweg met wiskunde in je vakkenpakket biologie.
  • Een diploma vmbo Kader of Gemengde Leerweg met voor wiskunde minimaal een 7.
  • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 met profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid.

Je kunt direct worden toegelaten tot het tweede leerjaar met een:

  • Havo-diploma met profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid en 4 exacte vakken.
  • Diploma Allround Laborant op niveau 3.

Maximum aantal plaatsen

Deze opleiding heeft samen met de opleidingen Allround Laborant en Biologisch-Medisch Analist en Chemisch-Fysisch Analist een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is:120

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Als een opleiding nog andere intakeactiviteiten organiseert, dan word je daarover geïnformeerd. Zodra dit bekend is, komt dit ook op deze opleidingspagina te staan. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Contact

mboRijnland Zernikedreef 
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl

Locaties

  • Leiden (Zernikedreef) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Leiden (Zernikedreef)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag