Het MLO (Middelbaar Laboratoriumonderwijs) van mboRijnland werkt nauw samen met het HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs) van de Hogeschool Leiden en is ook gevestigd in het gebouw van de hogeschool, aan de Zernikedreef 11 in Leiden. Deze samenwerking heeft voor jou als MLO-student veel voordelen.
Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De meeste bedrijven die iets produceren hebben een chemisch laboratorium om hun grondstoffen te keuren of de productontwikkeling te ondersteunen. Voor alle technieken die je gebruikt leer je de chemisch- en of fysische achtergronden van de analyses. De chemische bedrijven zijn overal te vinden. Of je nu medicijnen produceert, olieproducten maakt of het oppervlaktewater of grondmonsters onderzoekt op zware metalen, stikstof of fosfaten. De grondstoffen moeten betrouwbaar zijn.
Opleidingsinhoud
Je leert samen met anderen in projecten en tijdens de les (samen leren), alles wat je leert heeft direct betrekking op je toekomstige beroep (beroepscontext) en ons onderwijs heeft voor een belangrijk deel plaats binnen bedrijven en instellingen of in nagebootste praktijksituaties.
Na je opleiding ben je onder andere in staat om analyses voor te bereiden en uit te voeren. Ook leren hoe je ondersteunt bij onderzoeken en onderwijs en hoe je bijvoorbeeld stagiaires begeleidt.
De vakken die op deze opleiding worden gegeven zijn chemie, biologie, wiskunde, natuurkunde en computervaardigheden. Daarnaast krijg je Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.
Toelatingseisen
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma vmbo gemengde leerweg
- Diploma vmbo theoretische leerweg
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende toelatingseisen
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen als je geen verwante vooropleiding hebt. Je moet dan ten minste wiskunde in je vakkenpakket hebben.
Intakeactiviteiten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen, twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Verder vinden we het belangrijk dat je je goed georiënteerd hebt op deze opleiding. Je moet daarom op de open dag zijn geweest of op een meeloopdag.
Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleidingen Biologisch-Medisch Analist en Allround Laborant een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is:136
We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd.
Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.
Kosten
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Bijzonderheden
Als je hier geïnteresseerd in bent, dan kun je dit aangeven via honders.s@hsleiden.nl of 06-481 33 925.
Contact
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl
Locaties
- Leiden (Zernikedreef) (BOL)