Maatschappelijke Zorg/Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (MZ/VIG)

Je werkt met mensen die kwetsbaar zijn en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Je begeeft je daarin op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je zorgt voor hen, luistert en geeft persoonlijke aandacht. Je helpt en begeleidt bij (creatieve) activiteiten en voert lichte verpleegtechnische handelingen uit. Je weet dat je mensen daarmee helpt, dat ze zich door jou beter voelen. En dat geeft je veel voldoening.
Bekijk opleidingen

Je bent bijvoorbeeld (mede) verantwoordelijk voor het zorgplan. Je hebt vaak intensief contact met de zorgvragers zelf, maar ook met hun familieleden en jouw collega's. Na deze studierichting kom je bijvoorbeeld terecht in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, een verpleeghuis, psychiatrisch centrum of ziekenhuis. Volop keuze dus!

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij wil iets voor mensen betekenen. Dat kan in de maatschappelijk zorg. Je krijgt te maken met verschillende mensen. Je cliënten kunnen een geestelijke of lichamelijke beperking hebben. Of de veerkracht missen om zelf hun problemen op te lossen.

Jouw begeleiding is erop gericht om de cliënten zoveel mogelijk zelf te laten doen. Je ondersteunt hen bij het vinden van oplossingen voor hun problemen en geeft hun de aandacht die zij nodig hebben. Ook bied je ondersteuning bij lichamelijke verzorging. Het kan zijn dat je werkt in de thuissituatie van mensen.

Je zult versteld staan hoeveel kracht cliënten krijgen door jouw ondersteuning. Het mooie is dat je de opleiding Verzorgende IG kunt combineren met de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider specifieke doelgroepen. Zo haal je in één keer twee diploma’s!Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Maatschappelijke zorg/verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) leer je werken met mensen van alle leeftijden: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en ouderen. Je leert hoe je de zorg die nodig is, kunt plannen, uitvoeren en evalueren. Hoe je gezondheidsvoorlichting geeft en verpleegtechnische handelingen uitvoert. In de lessen besteed je veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociale vaardigheden en beroepshouding. Want het is belangrijk dat je goed met zorgvragers kunt omgaan.

Aan het einde van je studie kies je voor een verdieping in een werkveld. Je kunt je specialiseren in verpleeghuiszorg, thuiszorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg. Na de opleiding kun je in principe in elke zorginstelling werken.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Je bent zorgzaam ingesteld en jij legt snel en makkelijk contact met mensen van jong tot oud. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en je kunt goed luisteren. Als verzorgende heb je een soort zesde zintuig waarmee je aanvoelt wat er leeft. Dit is vooral belangrijk bij mensen die zich mondeling minder goed kunnen uitdrukken.

Je bent geduldig, maar je kunt wanneer het nodig is snel en doeltreffend reageren. Daarnaast moet je jezelf goed kunnen verplaatsen in de situatie van de zorgvragers en voel je je verantwoordelijk over je eigen werk. Je moet veranderingen bij zorgvragers kunnen signaleren en samen met hen een oplossing kunnen bedenken. Je bent flexibel en kunt zowel alléén als in een team werken. Een motiverende persoonlijkheid en een flinke dosis mensenkennis kun je goed gebruiken.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

mboRijnland biedt je vanaf komend schooljaar de kans om twee diploma’s te halen via de gecombineerde opleiding:  maatschappelijke zorg en verzorgende IG (MZ / VIG).

De mogelijkheden op een rijtje:
Vanaf de eerste dag van de opleiding word je opgeleid voor twee diploma’s. Als je de opleiding afrond dan heb je in ieder geval het diploma Verzorgende IG. Tijdens de studie maak je via stages een keuze in welk tweede diploma je haalt binnen maatschappelijk zorg. Je kunt kiezen uit Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider specifieke doelgroepen. De twee mogelijkheden:

 • diploma Verzorgende IG en Begeleider Gehandicaptenzorg
 • diploma Verzorgende IG en Begeleider Specifieke doelgroepen

Mocht tijdens de opleiding blijken dat je toch liever uitstroomt met één diploma dan is dat altijd mogelijk.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL & BBL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL & BBL)
 • Woerden (Polanerbaan) (BOL)
 • Leiden (Breestraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leidschendam
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Woerden
Leiden (Breestraat)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen