Helpende Zorg en Welzijn

Je werkt met mensen die kwetsbaar zijn en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Je begeeft je daarin op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je zorgt voor hen, luistert en geeft persoonlijke aandacht. Je helpt en begeleidt bij (creatieve) activiteiten en voert lichte verpleegtechnische handelingen uit. Je weet dat je mensen daarmee helpt, dat ze zich door jou beter voelen. En dat geeft je veel voldoening.
Bekijk opleidingen

Je bent bijvoorbeeld (mede) verantwoordelijk voor het zorgplan. Je hebt vaak intensief contact met de zorgvragers zelf, maar ook met hun familieleden en jouw collega's. Na deze studierichting kom je bijvoorbeeld terecht in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, een verpleeghuis, psychiatrisch centrum of ziekenhuis. Volop keuze dus!

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je vindt het leuk om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Zieken of ouderen. Verstandelijk gehandicapten of kleine kinderen. Je kunt werken in een zorginstelling of in de thuiszorg. In een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf.

Jouw servicegerichte houding wordt erg gewaardeerd. Je helpt hen bij het eten, drinken, wassen en aankleden en bij activiteiten zoals een spelletjesmiddag. Een verantwoordelijke baan waarin je veel voor andere mensen betekent.

Opleidingsinhoud

Tijdens een stage doe je werkervaring op. Kies je voor de richting Zorg en welzijn, dan leer je aandacht te hebben voor de zelfredzaamheid van de cliënten. Je leert hoe je hun privacy bewaakt en hoe je je aan het zorgplan houdt. Hoe je zo veel mogelijk rekening houdt met hun mogelijkheden, gewoonten en levensbeschouwing. Verder leer je verzorgende en huishoudelijke vaardigheden. Na deze opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.

Wil je de BOL-opleiding doen, dan kies je voor de opleiding Servicemedewerker richting Zorg & Welzijn >

##socialmedia:html_snippet_58354: BOL & BBL info ##

##socialmedia:html_snippet_34559: opleidingsinhoud extras ##

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Bijzonderheden

Laptop

Ga je de opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
2
Duur
1 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat)
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen