Helpende Zorg en Welzijn

Je werkt met mensen die kwetsbaar zijn en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Je begeeft je daarin op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je zorgt voor hen, luistert en geeft persoonlijke aandacht. Je helpt en begeleidt bij (creatieve) activiteiten en voert lichte verpleegtechnische handelingen uit. Je weet dat je mensen daarmee helpt, dat ze zich door jou beter voelen. En dat geeft je veel voldoening.
Bekijk opleidingen

Je bent bijvoorbeeld (mede) verantwoordelijk voor het zorgplan. Je hebt vaak intensief contact met de zorgvragers zelf, maar ook met hun familieleden en jouw collega's. Na deze studierichting kom je bijvoorbeeld terecht in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, een verpleeghuis, psychiatrisch centrum of ziekenhuis. Volop keuze dus!

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je vindt het leuk om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Zieken of ouderen. Verstandelijk gehandicapten of kleine kinderen. Je kunt werken in een zorginstelling of in de thuiszorg. In een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf.

Jouw servicegerichte houding wordt erg gewaardeerd. Je helpt hen bij het eten, drinken, wassen en aankleden en bij activiteiten zoals een spelletjesmiddag. Een verantwoordelijke baan waarin je veel voor andere mensen betekent.

Opleidingsinhoud

Tijdens een stage doe je werkervaring op. Kies je voor de richting Zorg en welzijn, dan leer je aandacht te hebben voor de zelfredzaamheid van de cliënten. Je leert hoe je hun privacy bewaakt en hoe je je aan het zorgplan houdt. Hoe je zo veel mogelijk rekening houdt met hun mogelijkheden, gewoonten en levensbeschouwing. Verder leer je verzorgende en huishoudelijke vaardigheden. Na deze tweejarige opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop

Ga je de opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leiden (Storm Buysingstraat) (BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
2
Duur
1 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat)
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen