Verpleegkundige (Maatwerktraject)

Wil jij iets betekenen voor anderen? Werken binnen een team waarbij je met collega-verpleegkundigen zorg draagt voor de mensen en meedenkt om de beste zorg te kunnen bieden? Ben jij een luisterend oor voor iedere zorgvrager? Dan is de opleiding tot verpleegkundige iets voor jou.
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Dit traject duurt 2,5 jaar. 

Heb je een VIG of MZ/VIG diploma en wil je je verder verdiepen in de zorg dan is deze opleiding echt iets voor jou. Tijdens je werk verleen je niet alleen complexe zorg, maar coördineer je de zorg en verbeter je de kwaliteit van de zorg. Je werkt daarin samen met andere hulpverleners.

Dit werk kun je doen in de thuiszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, het verpleeghuis, het ziekenhuis of in de psychiatrie. Je draagt op deze manier bij aan het welzijn van zorgvragers, in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarbij let je niet alleen op hun gezondheid, maar ook op hun woonsituatie en hun welzijn. Hierover onderhoud je met de zorgvragers en hun familie een intensief contact. Het zijn zaken die voor hen – en dus ook voor jou – belangrijk zijn. Je hebt een boeiende, afwisselende en ook heel verantwoordelijke baan.

Opleidingsinhoud

In deze opleiding komt onder andere het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen aan bod zoals het verzorgen van infusen en medicijnen toedienen. Daarnaast leer je klinisch redeneren, dit zijn vaardigheden waarmee je kunt bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. Ook Nederlands, Engels en rekenen zijn onderdelen van de opleiding. Verder komen branchekennis, wet- en regelgeving, conflicthantering en crisisinterventie aan de orde.

Als verpleegkundige wil je er zijn voor anderen. Dat betekent dat je goed moet kunnen luisteren en goed moet kunnen omgaan met allerlei typen zorgvragers. Daarom besteed je in de opleiding veel aandacht aan je sociale vaardigheden. Ook leer je hoe je patiënten begeleidt, adviezen en instructies geeft en weet je hoe je zorgtaken coördineert. Je leert zelfstandig een verpleegplan op te stellen.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding gelden specifieke voorwaarden:

  • Je kunt je voor deze opleiding bijvoorbeeld aanmelden met Mbo-diploma MZ/VIG niveau 3
  • Voor de BBL-opleiding moet je bij de start van dit traject een arbeidsovereenkomst hebben bij een zorginstelling voor minimaal 24 uur per week.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Dit traject duurt 2,5 jaar en start in augustus  Deze opleiding start ook in januari. Als je kiest voor een BBL-opleiding, volg je deels onderwijs bij mboRijnland. Dit combineer je met werken in de praktijk.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leidschendam
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen