Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk begeleider BBL

In dit werk sta je klaar voor mensen met verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Mensen van alle leeftijden. Vaak hebben ze ook nog psychiatrische en/of gedragsproblemen. Je hebt een uitvoerende, adviserende of coördinerende rol, dat hangt af van waar en met welke doelgroep je werkt. Het is pittig maar dankbaar werk met veel afwisseling!
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze cliënten in bijvoorbeeld de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg en dak- en thuislozenzorg te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren.
In deze opleiding leer je hoe je op een adequate manier verschillende communicatietechnieken toe kan passen. Hoe je omgaat met onvoorspelbare situaties. Hoe je samen met je cliënt een ondersteuningsplan schrijft. Hoe je iemand stimuleert om meer zelf te doen of vaker ergens naartoe te gaan.

Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
In dit werk sta je klaar voor mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Voor mensen die vaak ook psychiatrische en/of gedragsproblemen hebben.
In deze opleiding leer je onder meer hoe je een ondersteuningsplan moet schrijven. Je leert om te zien wat jouw cliënten nodig hebben.
In hun omgang met anderen. Maar ook als het gaat om de algemene dagelijkse levensverrichtingen.
Je kunt verschillende passende communicatietechnieken toepassen. Biedt activiteiten aan en kunt medicatie toedienen.

Opleidingsinhoud

Je werkt al bij een organisatie in de Maatschappelijk Zorg. Of je wilt daar gaan werken. Je wilt graag een diploma Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk begeleider op niveau 4 halen. Je houdt van aanpakken en kunt goed zelfstandig bezig zijn. Daarom wil je werken en leren combineren.

Je kiest voor een diploma in de richting Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (PBGZ) of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (PBSD). Dat is ook afhankelijk van wat je werkgever van je vraagt. Tijdens de opleiding doe je kennis en vaardigheden op die van toepassing zijn op de meeste doelgroepen en werkvelden binnen de maatschappelijke zorg. En ook die specifiek zijn voor jouw doelgroep. In combinatie met je beroepspraktijkvorming leer je dit toe te passen op de doelgroep waarmee jij werkt.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Bijzonderheden

Voor de opleiding is het nodig, dat je minimaal een 24-urig arbeidscontract hebt bij een organisatie, die een erkenning heeft voor deze opleiding. De opleiding PBSD wordt samen met de opleiding PBGZ aangeboden. Je haalt een diploma voor een van de twee opleidingen.

Locaties

  • Leiden (Breestraat) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Breestraat)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen