Managementassistant (voorheen directiesecretaresse)

Het gaat jou heel goed af om dingen te regelen en te organiseren. De mensen in je omgeving weten dat maar al te goed. Ze maken graag gebruik van jouw talenten. Schijnbaar moeiteloos krijg je van alles voor elkaar. Daarbij ben je netjes op je spullen en behulpzaam naar anderen toe. Je beheerst de Nederlandse taal goed. Ja, jij bent de ideale secretaresse. Dat wist je al? Of nog niet eerder aan gedacht? Dan is dit je kans.
Bekijk opleidingen

Een secretariële opleiding maakt je tot de duizendpoot van het bedrijf. Je bent het visitekaartje van het bedrijf als je gasten ontvangt en de telefoon opneemt. Het management vertrouwt jou het schrijven van een goede brief graag toe. Je maakt een mooie uitnodiging voor een bedrijfspresentatie. Een evenement organiseren is voor jou geen probleem. Voor je leidinggevende voer je de meest uiteenlopende taken uit; van de agenda bijhouden en vergaderstukken rondsturen tot notulen uitwerken en de post bijhouden. Misschien stuur je ook andere secretaresses aan. En zo kun je langzaam uitgroeien tot een onmisbare schakel in het bedrijf waar je werkt. 

Ga op ontdekkingstocht en kijk via onderstaande links welke opleiding het beste bij jou past. Heb je die gevonden, meld je dan online aan.

De opleiding is VOL in Leiden. In Gouda en Zoetermeer is nog genoeg plaats

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als managementassistant verricht je allerlei organisatorische en administratieve taken. Daarmee ontzorg je direct je leidinggevende: de manager of de directeur. Voor hem of haar verzorg je de post en de telefoon, houd je de agenda bij. Je verstuurt vergaderstukken, notuleert en organiseert vergaderingen en congressen. Sommige werkzaamheden doe je in het Engels of een andere vreemde taal. Zo maak je draaiboeken, reisschema’s en berekeningen voor internationale zakelijke bijeenkomsten. Je bent de duizendpoot van het bedrijf, een echt organisatietalent.

Zonder moeite schrijf je ook een goede brief, e-mail of memo. Dat doe je in het Nederlands en minstens één vreemde taal. Je weet ook iets af van corporate informatie, financiën en personeelszaken. En je geeft leiding aan de medewerkers van het secretariaat. Kortom, een flitsende functie, waarin geen dag hetzelfde is.

Opleidingsinhoud

De rechterhand van de directeur of manager. Dát is een functie voor jou. Daarom kies je voor de opleiding Managementassistant. Want daar leer je de kennis, vaardigheden en houding aan die jij als  managementassistant nodig hebt. Je leert goed met mensen omgaan en kunt helder communiceren in het Nederlands en in een vreemde taal. Jij leert alles over: archiveren, de post verzorgen, vergaderingen voorbereiden, dossiers aanleggen, notuleren, en bijeenkomsten en reizen organiseren.

Ook geef je straks leiding aan het secretariaat. Daarom leer je hoe je werkzaamheden goed plant en organiseert. De opdrachten zijn echte authentieke leeractiviteiten, oftewel gebaseerd op de beroepspraktijk. Daarnaast speelt natuurlijk ook de beroepspraktijkvorming (BPV, de stage) een belangrijke rol.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je vervult een belangrijke functie voor de directeur of de manager. Daarom zie je er netjes uit
 • Je gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie.
 • Je weet wat belangrijk is en wat minder belangrijk. Bent een ster in organiseren en toont initiatief.
 • Je communiceert uitstekend. Zowel mondeling als schriftelijk. Met je collega’s, klanten en relaties.
 • Naast het Nederlands beheers je minstens één moderne taal.
 • Je werkt makkelijk met een computer.

 

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Bijzonderheden

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
 • Leiden (Bètaplein) (BOL)

De opleiding is VOL in Leiden. In Gouda en Zoetermeer is nog genoeg plaats

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Bètaplein) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen