Manager Transport en Logistiek

Ben jij iemand van het snelle handelen? Van oplossingen bedenken voor logistieke vraagstukken? Dan vind je je draai ongetwijfeld in de wereld van de logistiek. Of bezorgen trucks op de weg jou kriebels in je buik? Lijkt het je geweldig om met een volle vrachtwagen naar bijvoorbeeld Spanje of Finland te rijden, de vrijheid tegemoet? Dan is onze transportopleiding echt iets voor jou.
Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleidingen er zijn en welke het beste bij jou past. Ben je een doener? Dan is de opleiding Logistiek medewerker heel geschikt voor je. Ben je een doener én een leider? Kijk dan eens naar de opleiding Logistiek teamleider. Als je de opleiding hebt gevonden die jij graag wilt gaan doen, meld je dan online aan.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als manager transport en logistiek heb je een breed takenpakket. Het bedrijf waar je werkt vervoert goederen voor klanten of slaat deze op in distributiecentrum. Je werkt een gedeelte van de tijd op kantoor, maar ook op de werkvloer. Dagelijks krijg je te maken met veel kanten van de organisatie waarin je werkt. Je hebt veel contact met anderen, zoals klanten en collega's, nationaal en soms ook internationaal. Het is aan jou om te berekenen hoeveel opslagruimte je beschikbaar hebt. Op basis daarvan organiseer je het transport en de opslag van goederen.

Je weet precies welke goederen binnenkomen, opgeslagen moeten worden en getransporteerd moeten worden. Je zorgt dat dit als een geoliede machine loopt. Constateer je dat je meer opslag- of transportmiddelen nodig hebt, dan maak je een plan voor de inkoop daarvan. Verder controleer je of je medewerkers de afspraken naleven die zijn gemaakt over werkveiligheid, milieu en kwaliteit. Je voert met hen gesprekken over hun functioneren, bereidt de werving en selectie van extra of vervangend personeel voor wanneer je afdeling daaraan behoefte heeft. 

Opleidingsinhoud

In de opleiding Manager Transport en Logistiek leer je alles over transportmiddelen, kwaliteitssystemen en kwaliteitsnormen en hoe je actuele opslagtechnieken gebruikt. Je leert welke eigenschappen goederen hebben, óók gevaarlijke goederen en welke wet- en regelgeving er bestaat op het gebied van transport en logistiek. Je leert hoe je een goed laadplan schrijft en hoe het beleid van de organisatie vertaald wordt naar processen. Je leert rekening te houden met overeenkomsten, maar ook hoe je een goed gesprek voert met klanten of met personeel. Het verkopen van de diensten die aangeboden worden aan klanten is daar een onderdeel van.

Je leert hoe je personeel moet aansturen hoe je omgaat met personeelsbeleid. Verder ben je intensief bezig met taal en rekenen. Omdat transport en logistiek vaak over de landsgrenzen heengaat, doe je veel met het vak Engels en Duits.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen

Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 40

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Als een opleiding nog andere intakeactiviteiten organiseert, dan word je daarover geïnformeerd. Zodra dit bekend is, komt dit ook op deze opleidingspagina te staan. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Locaties

  • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen