Dienstverlening, uitstroomrichting Helpende zorg en welzijn

De BOL-opleiding is VOL in Leiden. Aanmelden voor de andere locaties is nog mogelijk.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je vindt het leuk om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Zieken of ouderen. Verstandelijk gehandicapten of kleine kinderen. Je kunt werken in een zorginstelling of in de thuiszorg. In een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf.

Jouw servicegerichte houding wordt erg gewaardeerd. Je helpt hen bij het eten, drinken, wassen en aankleden en bij activiteiten zoals een spelletjesmiddag. Een verantwoordelijke baan waarin je veel voor andere mensen betekent.

Opleidingsinhoud

De tweejarige opleiding Helpende zorg en welzijn is onderdeel van de opleiding Dienstverlener. Deze kent drie uitstroomrichtingen: naast Zorg en welzijn ook Sport en recreatie en Facilitaire dienstverlening. In het eerste deel van je studie maak je kennis met alle richtingen. Daarna kies je de richting die bij je past. Je krijgt algemene vakken en vakgerichte (praktijk)lessen.

Tijdens een stage doe je werkervaring op. Kies je voor de richting Zorg en welzijn, dan leer je aandacht te hebben voor de zelfredzaamheid van de cliënten. Je leert hoe je hun privacy bewaakt en hoe je je aan het zorgplan houdt. Hoe je zo veel mogelijk rekening houdt met hun mogelijkheden, gewoonten en levensbeschouwing. Verder leer je verzorgende en huishoudelijke vaardigheden. Na deze tweejarige opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de andere uitstroomvarianten facilitaire dienstverlening en medewerker sport & recreatie een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 322

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop

Ga je de opleiding Dienstverlener volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Opleiding vol in Leiden

De opleiding is vol in Leiden. Je kunt je nog wel aanmelden voor Alphen aan den Rijn, Gouda en Zoetermeer. 

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL & BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL & BBL)
 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)

De BOL-opleiding is VOL in Leiden. Aanmelden voor de andere locaties is nog mogelijk.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat) - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Alphen aan den Rijn

Deze opleiding heeft maximaal 322 plaatsen

Bijna vol: aanmelden is nog mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen