Dienstverlening, uitstroomrichting Facilitair medewerker

De opleiding is VOL in Alphen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer. Aanmelden voor locatie Gouda is nog mogelijk.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De tweejarige opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening is onderdeel van de opleiding Dienstverlening. Deze kent drie uitstroomrichtingen: naast Facilitaire dienstverlening ook Sport en recreatie en Zorg en welzijn. Als dienstverlener ben je een teamspeler. Je komt veel in contact met andere mensen. Je staat graag voor hen klaar en ondersteunt bij uiteenlopende zaken. Dit doe je bijvoorbeeld op kantoor, maar dit kan ook bij een zorginstelling of sportcentrum zijn.

Als je de uitstroomrichting medewerker facilitaire dienstverlening  kiest, dan help je graag mensen. Door jouw hulp kunnen zij op een efficiënte manier gebruikmaken van hun kantoor, van het bedrijfsgebouw en van hun werkplek. Is er ’s nachts een boom omgewaaid op het parkeerterrein, dan zorg jij ervoor dat die zo snel mogelijk in stukken wordt gezaagd en opgeruimd. Is dat parkeerterrein ’s winters spiegelglad, dan ben jij de zoutstrooier van het bedrijf. Je zorgt ervoor dat iets wat kapot is weer wordt hersteld. Moeten medewerkers een ander bureau, dan plaats jij het nadat het is geleverd. Als een afdeling verhuist naar een grotere ruimte, steek jij je handen flink uit de mouwen. Je ontvangt bezoekers en zorgt ervoor dat zij zich op hun gemak voelen. Je zet spullen klaar voor bijeenkomsten. Je zorgt ook voor de catering. Dit betekent dat je vraagt wat mensen willen eten of drinken. Dit bereid je zelf of je bestelt het. Als medewerker facilitaire dienstverlening kun je gaan werken bij veel bedrijven en organisaties.

Opleidingsinhoud

De tweejarige opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening is een onderdeel van de opleiding Dienstverlening. In het eerste basisjaar van je studie maak je kennis met alle uitstroomrichtingen. Je besteedt de meeste tijd aan facilitaire taken. Specifieke vakken richting sport of zorg en welzijn krijg je nog niet. Na het eerste basisjaar kies je de richting die bij je past. Je krijgt algemene vakken en vakgerichte (praktijk)lessen. Tijdens een stage doe je werkervaring op. Ook leer je goed samen te werken. Zodat je later die medewerker kunt zijn, op wie collega’s altijd kunnen rekenen. Na deze tweejarige opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de andere uitstroomvarianten helpende zorg & welzijn en medewerker sport & recreatie een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 322

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop

Ga je de opleiding Dienstverlener volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Opleiding vol in Leiden

De opleiding is vol in Leiden. Je kunt je nog wel aanmelden voor Alphen aan den Rijn, Gouda en Zoetermeer. 

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)

De opleiding is VOL in Alphen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer. Aanmelden voor locatie Gouda is nog mogelijk.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019
Gouda
Leiden (Storm Buysingstraat) - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019

Deze opleiding heeft maximaal 322 plaatsen

Bijna vol: aanmelden is nog mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen