Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer nemen we je mee in de wereld van een ondernemer met een café of bar. Naast leidinggeven draai je ook mee in de alledaagse zaken van het bedrijf, want je weet als Meewerkend Horeca Ondernemer hoe belangrijk het is om goed met mensen om te gaan. Klantvriendelijkheid staat bij jou hoog in het vaandel!

We leren je leidinggeven, hoe je het gasten naar de zin maakt, financiën en natuurlijk het belang van hygiëne binnen jouw bedrijf. Ook nemen we je mee in het maatschappelijke belang van werken. Je leert hoe je omgaat met collega’s en gasten, hoe je het beste reageert op klachten, hoe je iets duidelijk uitlegt en hoe je jezelf het beste presenteert. Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor jouw toekomstige beroep. Na het behalen van je diploma ben jij in staat om zelfstandig een kleine horecaonderneming draaiende te houden.

Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding is verdeeld in vier perioden van tien weken. De eerste drie perioden zijn gelijk aan de opleiding Manager Ondernemer Horeca. Je volgt vijf dagen per week les. De lessen bestaan uit theorie, projecten en praktijkavonden. Tijdens je gehele studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). In de derde periode van het jaar ga je alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen in de vorm van een stage.

Vakken en keuzedelen
Het is een praktische opleiding. Dat houdt in dat je veel leert vanuit de praktijk. De praktijklessen vinden plaats in onze eigen praktijkruimtes die zijn opgezet als restaurants en keukens. Vanuit de vele praktijklessen leer je de organisatie van een horecabedrijf echt kennen. Je leert diverse kooktechnieken, menu’s samenstellen, werkroosters opstellen, begrotingen maken, verkoopprijzen bepalen en promotiemateriaal ontwikkelen. Wat je geleerd hebt in de praktijkruimtes, pas je vervolgens toe op je stageadres. Ieder studiejaar sluit je af met één of meerdere examens.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken zoals: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Je kunt je specialiseren op jouw vakgebied, bijvoorbeeld in Wijnkennis of de Aziatische keuken. Maar je kunt ook kiezen om voor iets heel anders te kiezen, bijvoorbeeld Ski-instructeur of Nagelstylist.

Na de opleiding heb jij als in je mars om je eigen bedrijf te starten of aan de slag te gaan als leidinggevende van een horecazaak.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is méér dan mbo, omdat we ons richten op de individuele ontwikkeling van de student. Door ons hybride onderwijs met leerwerkplekken, leerzame stages in binnen- en buitenland en enthousiast en creatief docententeam zijn onze studenten na het behalen van hun diploma klaar om als horecaprofessional aan de slag te gaan!

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Handel en ondernemerschap
  • Werken in de horeca
  • In een restaurant – hotel – bar
  • Leidinggeven
  • Ondernemend

Student vertelt

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan het werk! Je werkt dan in een bar, brasserie, (grand)café, of je begint je eigen zaak. Je werkt het liefste dag hele dag met mensen en geniet er elke dag van om in de horeca aan de slag te gaan.

Als Meewerkend Horeca Ondernemer van een café of bar ben jij verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Van inkoop en hygiëne tot interieur en personeel. Je geeft leiding aan het team, maar je werkt zelf ook mee. Bij jou is de klant koning en je zorgt ervoor dat niemand iets te kort komt! ’s Avonds of ’s nachts werken is voor jou geen probleem, je bent flexibel en je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen. 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Kosten
  • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Nieuws