Mbo-studenten leren over toekomst zonder aardgas

Van gas los.jpgmaandag 18 december 2017 09:25

Techniekstudenten van mboRijnland hebben donderdag 7 december op het #vangaslos-festival in Leiden geleerd hoe zij zich op een aardgasvrije toekomst kunnen voorbereiden. De overschakeling van aardgas op elektriciteit, aardwarmte en biogas vragen van mbo-technici nieuwe en andere vaardigheden. mboRijnland wil studenten met het festival uitdagen om actief met hun vak bezig te zijn.

Op het festival #vangaslos waren ook bedrijven uit de installatie-, elektro- en metaalbranche aanwezig. Het onderwijs en het bedrijfsleven versterken elkaar zo om de energietransitie goed vorm te geven.

Installatiebedrijf Freek van Os uit de omgeving Leiden zegt daarover: "Wij als installateur zitten te springen om goed opgeleide mensen. We zien het vak veranderen. Hingen we vroeger een cv ketel op, tegenwoordig plaatsen we warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en alles met slimme regelingen aangesloten op het internet.  Ander werk vraagt om een andere monteur, slimme handjes hebben we nodig. Sleutelen en met je hoofd bezig zijn. Een stoer beroep, belangrijker dan een advocaat en bovendien draag je bij aan schonere toekomst. Ons vak verandert voortdurend, op het moment dat je van school komt is veel kennis al verouderd. Daarom is werken en leren zo een mooie combinatie, je staat middenin het vak."

​Het #vangaslos-festival werd georganiseerd door mboRijnland samen met het ministerie van IenW, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Leiden, Samen werken aan Samenwerken (SWAS) en het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.

 

« Terug