Interview Mac

“Het maken van maquettes vind ik het leukst”

Mac Vos (18) is derdejaars student ‘Middenkaderfunctionaris Bouw (met keuzedeel Binnenhuisarchitectuur)’. Hij volgt deze opleiding aan mboRijnland in Gouda. 

 Waarom Bouwkunde?
‘Op mijn derde liep ik al rond op de bouw met een hamer en spijkers. De bouw is mij met de paplepel ingegoten. Dit komt doordat mijn vader een eigen bouwbedrijf heeft. Het liefst wil ik samen met hem dit bedrijf groter maken en het natuurlijk ooit overnemen. Als dat gebeurt wil ik wel echt zelf op de bouwplaats blijven rondlopen en ook met mijn handen bezig zijn. Dus niet alleen de hele dag op kantoor.’

Goed bezig! Maar toch eerst een diploma?
‘Ja, inmiddels verbouw ik zelf al complete badkamers. Om nu nog op school te zitten en mijn diploma te halen is een bewuste keuze. Het is in de markt belangrijk om wel de juiste papieren te hebben. En mijn doel is om na het mbo door te stromen naar het hbo en misschien zelfs naar de universiteit om architect te worden.

Wat gaf voor jou de doorslag?
‘Ik heb bewust voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw gekozen omdat de keuzemodule Binnenhuisarchitectuur erbij zit. Dit is een zeer goede aanvulling op de bouwkunde opleiding en je besteedt hier veel tijd aan.

Op de bouwplaats heb ik nooit geleerd hoe je een huis of bedrijf goed kunt inrichten. Door deze keuzemodule kan ik straks veel meer allround werken. Je denkt meer na waarom bepaalde maten worden toegepast, waarom bijvoorbeeld een keuken minimaal 60 cm diep is of waarom ergens licht moet zijn of juist waarom niet.’

Hoe ziet de keuzemodule Binnenhuisarchitectuur eruit?
‘Meteen in het eerste jaar start de keuzemodule Binnenhuisarchitectuur. Eigenlijk is het een verkeerde naam want dit onderdeel is verplicht binnen de opleiding. Je moet er ook examen in doen. Per week is dit vak ongeveer 6-8 uur.

De keuzemodule is leuker dan ik had verwacht. Ik dacht dat het veel meer theorie zou zijn, maar je werkt echt in projecten. Zo leer je direct hoe je werkt in de praktijk.

Ook werk je individueel aan een opdracht. Ik maak veel interieurontwerpen, waarbij een complete brochure opgeleverd moet worden.

In het tweede jaar was de opdracht om een villa in Moordrecht te renoveren en in te richten. Met de hele klas zijn we daar naartoe gegaan om op te meten en dingen te onderzoeken. Vervolgens gingen we aan de slag met tekeningen maken waardoor de opdrachtgever inspiratie kon opdoen. Hopelijk gaan we binnenkort met de klas langs om het eindresultaat te zien.

Voor mijn examenopdracht binnenhuisarchitectuur zijn we nu bezig met een loft (een grote woning die doorgaans uit één ruimte bestaat) in Amsterdam. Dit is een fictieve opdracht. Ontwerpen doen we hierbij met de hand. We maken moodboards, brengen sferen bij elkaar en verschillende stijlen zodat de opdrachtgever makkelijk keuzes kan maken. We ontwerpen onder andere licht-, kleur- en materiaalplannen en we maken maquettes. Natuurlijk alles op maat en op schaal zodat de ruimtes goed kunnen worden gezien.’

Wat vind je het leukst?
‘Maquettes maken! Nu ben ik bezig met de loft in Amsterdam. Voor deze opdracht hebben we een ingewikkeld pve (programma van eisen) gekregen en een korte werktijd. We hebben 20 weken de tijd en moeten volledig voldoen aan de  regels van de examencommissie. Je maakt daarnaast ook een ontwerpbrochure.

En in je stage, wat doe je dan?
‘De stages staan nog los van keuzevak Binnenhuisarchitectuur en zijn meer op de bouw gericht. Dit jaar heb ik stage gelopen op een architectenbureau, maar volgend jaar kan ik zelf de keuze maken.’

Als we je opnieuw spreken over tien jaar, wat doe je dan?
‘Over tien jaar heb ik mijn eigen bedrijf. Het plan is er al en ik kan elk moment starten. Sowieso heb ik dan ook mijn eigen huis en kantoor ingericht. Zo kunnen particuliere klanten de ruimtes bekijken om inspiratie op te doen. Mijn medewerkers kunnen  onze ontwerpen dan goed aan klanten verkopen.’

Heb je nog tips voor studiekiezers?
‘Hou er rekening mee dat de opleiding echt een bouwkundeopleiding is en niet alleen binnenhuisarchitectuur. Als bouwkunde niet je interesse heeft, moet je deze opleiding niet doen. Maar voor de rest is het een topopleiding. Echt doen!

Trouwens ook voor meiden, in de klas zitten een paar meisjes. Zij vinden het keuzedeel Binnenhuisarchitectuur heel erg leuk.’

Benieuwd welke opleiding écht goed bij jou past? Meld je nu aan voor het volgende voorlichtingsmoment