Interview Sacha

Sacha: “Als ik straks op de Pabo zit, heb ik al veel ervaring opgedaan”

“Juf”, riep Sacha (20) vroeger als vriendinnetjes haar vroegen wat ze later wilde worden. Inmiddels is ze hard op weg. Op mboRijnland in Alphen aan den Rijn zit ze in het derde jaar van de mbo-opleiding Onderwijsassistent (niveau 4, BOL). “Hierna wil ik graag doorstromen naar de hbo lerarenopleiding Pabo.”

Sacha maakte na het afronden van de opleiding vmbo-t bewust de keuze om eerst naar het mbo te gaan, en niet naar de havo. “Tijdens een mbo-opleiding leer je meteen al veel in de praktijk. Als ik straks op de Pabo zit, heb ik al ervaring in het onderwijs opgedaan.”

De hele opleiding stagelopen
Die ervaring doe je op door gedurende de hele opleiding stage te lopen. “Je loopt gedurende de opleiding twee tot drie dagen in de week stage. Je loopt een keer stage in de onderbouw (groep 1-2), een keer in de middenbouw (groep 3-4-5) en in de bovenbouw (groep 6-7-8). Je bent dan echt de ondersteuning van de leerkracht. Dat is erg leuk: soms werk ik met groepen van vier leerlingen, soms geef ik hen een-op-een les en soms doe ik wat voorbereidend werk voor een les. Ik sta nu ook al dagdelen voor de klas en dat vind ik extra leuk. Ik moet de les dan ook voorbereiden. Ik bedenk bijvoorbeeld een knutselwerk. Af en toe mag ik de les ook zelf geven.”

Van taal tot toneel
De dagen dat Sacha geen stageloopt, zit ze op school. “De opleiding is ontzettend veelzijdig. Je leert niet alleen de vakken die de basisschoolleerlingen krijgen, zoals taal en rekenen, maar je leert ook van alles over de leerlingen zelf. Je krijgt bijvoorbeeld ontwikkelingspsychologie. Dat gaat over de levensfasen van een mens: van baby tot volwassene. En voor het vak Toneel moesten we een complete toneelvoorstelling maken die we voor basisschoolleerlingen opvoerden. Zo leer je te plannen en te organiseren, maar je leert ook hoe je je gedrag en denkwijze aanpast aan de belevingswereld van kinderen.”

Overzichtelijke school
Sacha koos mboRijnland in eerste instantie omdat het lekker dicht bij huis is. “Maar ik vond het ook prettig dat het een kleinschalige en overzichtelijke school is. Ik weet altijd precies waar ik moet zijn en alles is er goed geregeld. Als lessen uitvallen, krijg je dat op tijd te horen. Het is altijd heel duidelijk wanneer je je huiswerk moet inleveren. En leraren kun je altijd mailen met vragen of problemen.”

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding Onderwijsassistent (niveau 4, BOL)? De reguliere opleiding start in september, maar in januari kun je al met het tweejarige maatwerktraject starten. Kijk hier voor meer informatie!

Overzicht voorlichtingsmomenten