'Dankzij het vavo kan ik straks naar de universiteit!'

Mert (20) startte op de middelbare school met vmbo-basis. Door hard te studeren, lukte het hem om een diploma op een niveau hoger te halen: vmbo-kader. Omdat hij uiteindelijk naar de universiteit wil, leerde hij verder aan het volwassenenonderwijs (vavo) bij mboRijnland Gouda. "Hier heb ik mijn diploma’s vmbo-tl en havo gehaald. En nu ben ik zelfs bezig met mijn vwo-diploma."

Het vavo is voor studenten die gezakt zijn voor hun eindexamen, bepaalde vakken met een hoger cijfer willen afsluiten en voor studenten die deelcertificaten of een extra diploma willen halen. Mert is ambitieus. “Ik wil graag rechten gaan studeren aan de universiteit. Dat wist ik al toen ik op het vmbo zat. Maar om toegelaten te worden aan de universiteit, heb je een vwo-diploma nodig. Dat heb ik nu bijna bereikt. Aan het vavo bij mboRijland is het mogelijk om zowel één als twee jaar over het vwo te doen. Ik koos ervoor om er twee jaar over te doen. Zo heb ik genoeg tijd om al mijn vakken met hoge cijfers af te sluiten. Nu ik zo dichtbij ben, wil ik straks niet afgewezen worden bij de universiteit door te lage cijfers.”

Iedere dag les

Mert gaat iedere dag naar school. “Het rooster verschilt. De ene dag volg ik lessen van ’s ochtends vroeg tot het eind van de middag, de andere dag heb ik maar twee uur les. Soms heb ik ook ’s avonds les. Die afwisseling vind ik wel fijn.” De medestudenten van Mert studeren aan het vavo om verschillende redenen. “Veel studenten volgen vakken om alsnog hun vmbo-, havo-, of vwo-diploma te halen. Het is wel heel anders dan de middelbare school: er zijn kleinere klassen, het is minder schools en docenten zitten hier niet meer achter je broek aan. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze schoolresultaten. Iedereen is dus echt gemotiveerd!”

Voorbereiding op examens

"In de voorbereidingen op het eindexamen kregen we veel examentrainingen. Daarnaast was er gelegenheid onze ‘laatste’ vragen aan de docenten te stellen. De docenten vind ik trouwens heel goed. Ze hebben veel kennis van hun vak en er is veel persoonlijk contact met studenten. Ik kan hen altijd benaderen, ook via e-mail. Ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze voor het vavo: ik heb hier veel kansen gekregen waardoor ik straks rechten kan gaan studeren."

Wil jij ook verder leren aan het volwassenenonderwijs? Lees meer over het vavo

Overzicht voorlichtingsmomenten