Interview Louise

Met vavo haal ik alsnog mijn havodiploma!

Louise (22) studeert aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) in Gouda. Voor haar havodiploma heeft ze vier vakken al gehaald. Nu volgt ze de vakken Nederlands, Wiskunde, Economie en Maatschappijleer. “De lessen zijn volledig gericht op het halen van de schoolexamens,” vertelt Louise. “Hierdoor is de voorbereiding op de examens erg goed. Binnenkort heb ik mijn havodiploma!”

Waarom heb je gekozen voor het vavo?
“Toen ik in jaar 3 op de havo zat, ging het niet goed op school. Ik bleef zitten en heb mijn opleiding niet afgemaakt. Op dat moment was ik niet geïnteresseerd in school. Dat was in 2012. Ik kwam in contact met iemand van het vavo en werd gemotiveerd om vmbo-tl te gaan doen. Binnen een jaar had ik mijn diploma! Daarna ben ik Verpleegkunde gaan doen op het mbo. Dit ging goed, maar toen ik meer uitdaging zocht, kwam ik weer op het vavo terecht. Nu voor mijn havodiploma. Dit deed ik tegelijkertijd met mijn mbo-opleiding.”

Wat kun je vertellen over de lessen? 
“In perioden van 8 weken werken we heel gericht toe naar de schoolexamens. Hierdoor ligt het tempo in de lessen hoger dan op de middelbare school. Persoonlijk vind ik deze focus erg fijn. Ik ga vier dagen per week naar school. Per dag heb ik een paar uur les. Hierdoor heb je voldoende tijd voor huiswerk of andere dingen. Leuke dingen doen met klasgenoten bijvoorbeeld. Laatst zijn we uit eten geweest. En eerder hebben we met een groepje gebarbecued. In de klas is de sfeer erg goed, maar ook buiten de klas kunnen we het goed met elkaar vinden!”

En over de docenten? 
“De docenten weten echt veel van hun vak. Ze kunnen goed uitleggen. Ik had zes jaar geen wiskunde gehad. Het cijfer voor mijn eerste examen was een 3,8. Ik kreeg extra begeleiding van mijn docent en haalde een 7,5 voor mijn herkansing. Nu sta ik gemiddeld een 8 en heb voor een examen zelfs een 9,1 gehaald! Bij het vavo hebben we allemaal een vaste mentor. Dit is een docent waarvan je ook les hebt. Je ziet hem of haar regelmatig waardoor je elkaar goed kent. Twee tot drie keer per jaar heb je een gesprek over je studievoortgang. Je kunt het ook altijd aangeven als je een gesprek wilt, bijvoorbeeld als je ergens extra hulp bij nodig hebt. Deze korte lijntjes zijn erg fijn.”

Wat ga je na het vavo doen?
“Ik ga Bestuurskunde studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit is een brede opleiding. Wat ik precies met Bestuurskunde ga doen weet ik nog niet, maar hiermee vind ik zeker een baan die goed bij mij past. Ik wil werk doen dat ik echt leuk vind. En waarin ik maatschappelijke problemen kan oplossen. Iets in de zorg bijvoorbeeld of op een ministerie. Of werken op een ambassade, misschien wel in Japan. Ik wil mijn grenzen verbreden. Via het vavo haal ik nu mijn havodiploma en doe ik veel extra kennis op. Dit heeft mij enorm geholpen tijdens mijn toelatingsexamen. Ik ben blij en trots dat ik binnenkort ga starten op de universiteit!”