'Met twee diploma’s heb ik straks meer kans op een baan!'

Jasper (18) en Luna (16) volgen allebei de combinatieopleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende individuele gezondheidszorg (MZ/VIG) in Gouda. Ze hebben pas één studiejaar achter de rug, maar hebben al stage gelopen en enorm veel geleerd. Jasper en Luna vertellen over de opleiding, stages en hun toekomstplannen.

Niveau 3 en 4

De opleiding MZ/VIG wordt door mboRijnland op niveau 3 en 4 aangeboden. Met niveau 3 word je verzorgende, met niveau 4 verpleegkundige. Jasper en Luna kozen beiden voor BOL niveau 3. “Ik kwam van VMBO Kader, dus had geen keus”, vertelt Luna. “Als ik klaar ben met niveau 3, ga ik zeker niveau 4 doen, maar dan in BBL-vorm zodat ik daarnaast kan werken.” Ook Jasper wil opstromen. “Misschien wil ik later wel als verpleegkundige in het ziekenhuis werken, dan heb ik een niveau 4-diploma nodig.”

Leerzame stages

In het eerste schooljaar lopen alle leerlingen al een aantal weken stage. In de lessen word je hier goed op voorbereid. “Het leuke is dat je via mboRijnland bij veel interessante instellingen terecht kan. De doelgroepen zijn hierdoor ook verschillend: je kunt met dementerende oudere werken maar ook met kinderen met een handicap.”

Verzorgingstehuis

Ik heb stage gelopen op de psychogeriatrische (PG) afdeling van een verzorgingstehuis. Deze afdeling is er voor mensen met een vorm van dementie”, zegt Luna. “Met deze mensen bouwde ik echt een band op. Ik heb geleerd om hard te werken, aan te pakken en vroeg op te staan.” Jasper hield zelfs een bijbaan over aan zijn stageadres. “Ik liep stage bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Daar werkte ik met een groep zwaar gehandicapten. Ik ben gevraagd om er als invaller te blijven werken. Daar zei ik natuurlijk meteen ‘ja’ op.”

Twee diploma’s

Het bijzondere van deze opleiding is dat je er twee diploma’s mee kunt halen: een diploma Maatschappelijke Zorg en een diploma Verzorgende IG. Luna: “Beide richtingen zijn belangrijk in de zorg en dus goed om te combineren. Heel fijn dat ik straks twee diploma’s heb waar ik verschillende kanten mee op kan.” Jasper: “Je ziet ook steeds vaker dat instellingen mensen met meerdere diploma’s zoeken, dus die twee diploma’s komen straks goed van pas!

Goed te doen

Luna en Jasper vinden de opleiding - ondanks deze twee richtingen – goed te doen. “Stage lopen is natuurlijk wel even pittig in het begin, maar ik vind de opleiding makkelijk te volgen,” vertelt Luna. Jasper: “Als je gewoon elke dag naar school gaat, kun je in de les vaak al je huiswerk maken en heb je thuis minder te doen.

Toekomstplannen

“Omdat mijn stage zo leuk was, is de kans groot dat ik later met demente ouderen wil werken”, vertelt Luna. “Maar psychiatrie en verslavingszorg lijken me ook interessant.” Wat Jasper later wil doen? “Ik wil me vanaf het derde schooljaar verdiepen in de gehandicaptenzorg. Ik hoop er tijdens andere stages alleen nog achter te komen of ik dan liever met mensen met een zware of lichte verstandelijke beperking wil werken.”

Echte aanrader!

Jasper raadt deze opleiding aan bij middelbare scholieren die in de zorg willen werken: “Het is een leuke school en altijd gezellig met de leraren en andere studenten.” Luna vult hem aan: “De studie is erg breed en je kunt er veel kanten mee op. Bovendien maak je met twee diploma’s straks meer kans op een baan!”

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende individuele gezondheidszorg (MZ/VIG)?

Check in welke steden de opleiding allemaal kunt volgen!

Overzicht voorlichtingsmomenten