Monteur Werktuigkundige Installaties

Lekker warm douchen in de winter. Een behaaglijke temperatuur in de woonkamer. Een airco om het kantoor koel te houden in de zomer. Bij dat alles komt installatietechniek kijken. Ga je daarin aan de slag, dan ben je vooral bezig met elektriciteit, gas en water. In nieuwbouwprojecten leg je verwarming, gas- en waterleidingen aan. Bij mensen thuis en in bedrijven verhelp je storingen aan  de cv-ketel of een airco-installatie. Het kan ook zijn dat je werkt aan een zwembadinstallatie, koelinstallatie, warmtepomp of het onderhouden van gastoestellen.  In de installatietechniek kun je werken bij allerlei bedrijven. Je werkt vaak heel zelfstandig en kunt vroeger of later ook je eigen bedrijf beginnen. Want jij bent de vakkracht die iedereen zoekt.

Bekijk opleidingen

Opleidingen Installatietechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je legt leidingen aan voor gas, water, riolering en centrale verwarming. Zorgt voor het onderhoud ervan. Daarnaast sluit je geisers, boilers, cv-ketels en radiatoren aan. Je helpt bij het plaatsen en afmonteren van wastafels, wc’s, keuken- en badkamerinrichtingen. Kortom, als monteur werktuigkundige installaties ben je van vele markten thuis. Je werkt op basis van werktekeningen en mondelinge instructies. De installaties leg je aan in woningen, kleine bedrijfspanden, kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Het kan ook zijn dat je al wat in elkaar zet in de werkplaats van het bedrijf waar je in dienst bent. Dat heet prefabricage. Het product dat je in de werkplaats in elkaar hebt gezet, installeer je vervolgens bij de klant. Voor deze functie beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel. Je werkt uit jezelf volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Opleidingsinhoud

Je werkt minimaal vier dagen per week bij een installatie- of verwarmingsbedrijf. Daarnaast wil je verder leren. Dan kan met de opleiding Monteur werktuigkundige installaties. Naast je baan ga je een dag of avond per week naar school. In de lessen krijg je meer inzicht in de werking van gas-, water- en verwarmingsinstallaties. Je leert hoe je installatieleidingen moet aanleggen. Hoe je diverse huishoudelijke toestellen moet aansluiten. De theorie kun je meteen toepassen in het praktijkgedeelte van de opleiding. Ook besteed je veel aandacht aan je beroepshouding. Want in je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en goed problemen kunnen oplossen. Daarnaast ontwikkel je tijdens de opleiding goede sociale en communicatieve vaardigheden.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen