Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Lekker warm douchen in de winter. Een behaaglijke temperatuur in de woonkamer. Een airco om het kantoor koel te houden in de zomer. Bij dat alles komt installatietechniek kijken. Ga je daarin aan de slag, dan ben je vooral bezig met elektriciteit, gas en water. In nieuwbouwprojecten leg je verwarming, gas- en waterleidingen aan. Bij mensen thuis en in bedrijven verhelp je storingen aan  de cv-ketel of een airco-installatie. Het kan ook zijn dat je werkt aan een zwembadinstallatie, koelinstallatie, warmtepomp of het onderhouden van gastoestellen.  In de installatietechniek kun je werken bij allerlei bedrijven. Je werkt vaak heel zelfstandig en kunt vroeger of later ook je eigen bedrijf beginnen. Want jij bent de vakkracht die iedereen zoekt.

Bekijk opleidingen

Opleidingen Installatietechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Heb je een baan als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties, dan verhelp je storingen. Dankbaar werk. De klant is altijd blij als zijn installatie het weer goed doet. Als servicemonteur – de verkorte aanduiding van de functie – werk je bij een installatie-, gas- of onderhoudsbedrijf. Je lokaliseert en verhelpt storingen aan cv-installaties, energie-installaties en warmwatertoestellen. Zo nodig vervang je onderdelen. In rustige tijden verricht je onderhoudswerkzaamheden aan de installaties en zorg je voor een betere afstelling. Je werkt alleen, maar hebt vaak wel collega’s die hetzelfde werk doen. Je kunt bijvoorbeeld een baan vinden bij een storingsdienst. Dan rijd je in de servicewagen naar klanten om ter plekke hun problemen te verhelpen. Je maakt daarbij gebruik van tekeningen, schema's, logboeken, handboeken, handleidingen en procedures. Als servicemonteur ben je thuis in de nodige materialen, gereedschappen en meet- en controleapparatuur.

Opleidingsinhoud

Je werkt bij een installatiebedrijf en wilt graag meer kennis van zaken opdoen over je werk. Daarvoor ga je twee avonden per week naar school. Tijdens de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties verdiep je je in de theorie. Werk je aan je vaardigheden. De opleiding geeft je alle kennis die je nodig hebt voor het beroep. Zo leer je hoe gas-, water- en verwarmingsinstallaties in elkaar zitten. Hoe je deze installaties moet testen, regelen, onderhouden en repareren. Maar ook hoe je een goede of nog betere beroepshouding ontwikkelt. Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Zo maak je een goede indruk op je klanten en werk je plezierig samen met je collega’s en leidinggevenden.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Deze opleiding start na de zomer 2019 alleen in Leiden

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen