Sayenne student Begeleider Maatschappelijke Zorg

Waarom is een opleiding in de gezondheidszorg een goede stap?
Het antwoord op deze vraag kan Sayenne geven. Zij is 21 jaar en volgt de opleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG (BOL) in Gouda.

Een opleiding in de zorg is wat haar betreft een goede stap, omdat het ieders doel zou moeten zijn om mensen te helpen. Sayenne wist van kleins af aan al dat ze de zorg in wilde en vooral oudere mensen wilde helpen.

Welke opleiding volg je?
“Ik volg de opleiding Verzorgende IG gecombineerd met Maatschappelijke Zorg. Dit houdt in dat ik met deze opleiding twee diploma’s kan halen.”

Hoe lang duurt deze opleiding?
“De opleiding duurt drie jaar.”

Wat voor soort lessen krijg je allemaal?
“Het is een gecombineerde opleiding, dus je kunt ervoor kiezen om twee diploma’s in één keer te behalen met veel verschillende vakken. Onder Verzorgende IG vallen onder andere de vakken: verzorgend redeneren, voorlichting advies en instructies, anatomie, medisch rekenen, gehandicaptenzorg, kraamzorg en natuurlijk waar je het voor doet verpleegtechnisch handelen. Voor Maatschappelijke Zorg volg ik andere vakken, zoals: communicatie, groepsdynamica, levensgebeurtenissen, muzisch creatief en activiteiten organiseren. Daarnaast volg je ook de examenvakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.”

Heb je leuke klasgenoten?
“Ik heb hele leuke klasgenoten. We hebben een hechte band en we kunnen het allemaal heel goed met elkaar vinden. We weten wat we aan elkaar hebben en werken goed samen, dit is natuurlijk heel belangrijk als je in de zorg wilt gaan werken.”

Hoe vind je de opleiding? Was dit een goede keuze?
“Ik vind de opleiding heel erg leuk, dit was zeker een goede keuze. Dat komt omdat ik hiervoor Helpende heb gedaan en ik eigenlijk vanaf kleins af aan al in de zorg wil, vooral ouderenzorg. Ik heb door deze twee opleidingen bij elkaar al veel stages gelopen en verschillende tehuizen leren kennen. Ik weet precies wat ik wil na deze opleiding, vooral omdat de docenten mij hier ook heel goed in begeleiden.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Op deze locatie?
“Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik hiervoor Helpende heb gedaan en eigenlijk door wilde stromen naar Verzorgende IG. Ik kwam er toen achter dat ik de keuze had om twee diploma’s in één keer te halen en toen dacht ik, waarom ook niet? Ik heb bewust gekozen voor de opleiding Verzorgende IG, maar de opleiding Maatschappelijke Zorg heeft mij ook veel geleerd en wie weet komt het ooit nog goed van pas. Ik heb voor de locatie Gouda gekozen omdat ik zelf in Gouda woon en het lekker dichtbij huis is.”

En waarom bij mboRijnland?
“Omdat mboRijnland lekker in de buurt is, geen reistijd!”

Hoe vind je de school? Was dit een goede keuze?
“Ik vind het een hele leuke school, dus het was een goede keuze om naar mboRijnland te gaan. De afdelingen zijn geordend en alles staat goed aangegeven. Je hebt een grote kantine waar je veel keuzes hebt uit verschillende broodjes, soepen etc.”

Hoe vind je de docenten? Hoe word je begeleid?
Het docententeam op mijn afdeling is heel leuk! Met elke docent heb ik een goede band en ik kan altijd op ze rekenen. Ik heb vooral een hele leuke band met mijn SLB’er (studieloopbaanbegeleider), zij is dit al drie jaar van onze klas dus ze weet alles over ons. We kunnen bij haar terecht als er iets is, maar ze houdt ook van een grapje in de lessen.”

“Veel studenten wisten niet wat zij wilden doen na deze opleiding en ging bij docenten langs om advies te vragen over vervolgopleidingen. Iedereen is hierbij goed geholpen. De docenten van afdeling Gezondheidszorg zijn echt top!”

Wat wil je na deze opleiding gaan doen?
“Na deze opleiding wil ik gaan werken in de ouderenzorg, het liefste in een verpleeghuis. Ik vind het samenwerken met collega’s superleuk en de verantwoordelijkheid op de afdeling zorgt echt voor uitdaging. Dit soort werk is echt het meest dankbare werk wat je maar kan doen. Hoe fijn is het wel niet om een opa, oma, vader of moeder van iemand de perfecte zorg te geven die hij of zij verdiend heeft na jarenlang werken? De dankbaarheid die je krijgt, daar doe je het voor!”

Waarom zou je de opleiding aanraden bij een ander? En wat zou je tegen toekomstig studenten willen zeggen?
“Ik zou deze opleiding aanraden als je een sociaal, respectvol en vriendelijk ‘mensenmens’ bent. Je hart in de zorg ligt en je ervan houdt om andere mensen blij te maken op zijn of haar misschien wel laatste dag. Lijkt jou het ook uitdagend om met medicatie te werken en verpleegtechnische handelingen uit te mogen voeren. Vind je het misschien heel erg leuk om met baby’s te werken dan kun je ook met deze opleiding starten en een stageplek kiezen in de kraamzorg! Of misschien ben je wel iemand voor de gehandicaptenzorg, dan is dit ook de juiste opleiding voor jou. En vergeet natuurlijk niet dat je twee papieren behaald in één keer hoe fijn is dat? Twee vliegen in één klap!”