Pascal zij-instromer en docent Techniek

Docent Techniek Pascal Bosman:
“Mijn vroegere docenten zijn nu mijn collega’s.”

Als mbo-student ging het leren Pascal vrij makkelijk af. Hij hielp medestudenten graag en tijdens zijn werk als automonteur vond hij het begeleiden van stagiairs het allerleukst om te doen. Toen hij werd gevraagd docent te worden, hoefde Pascal niet lang na te denken. “Alles valt nu op z’n plek.”

Sinds december 2020 geeft Pascal les bij mboRijnland, de plek waar hij zelf zijn opleiding tot automonteur volgde. “Ik leerde graag, dat viel ook mijn toenmalige studieloopbaanbegeleider op. Die vroeg me of ik zelf voor de klas wilde staan. Maar dat wilde ik niet, want ik stond te trappelen om het bedrijfsleven in te gaan om werkervaring op te doen. Als automonteur had ik het een tijd goed naar mijn zin, tot ik na een jaar of tien merkte dat er niet echt een uitdaging meer in zat: ik had alles al wel eens gedaan en het was een routine geworden. Het begeleiden van stagiairs begon ik wel steeds leuker te vinden. Dus toen ik diezelfde begeleider weer tegenkwam en ik dezelfde vraag kreeg, was mijn antwoord volmondig ‘Ja’!”

Lesgeven en leren tegelijk
Pascal begon als zij-instromer aan zijn PDG-traject, om het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift te behalen. Tegelijkertijd lesgeven en leren om docent te worden, dus. “Ik doe nu wat ik het allerleukste vind: alles valt op z’n plek”, zegt Pascal. “En het grote voordeel is natuurlijk dat ik het gebouw al ken. Ik weet de weg én ken veel van mijn collega’s: dat waren vroeger mijn docenten. Het PDG-traject is wel zwaar, maar superinteressant. En het is maar tijdelijk, dus prima te overzien. Ik ga er vol voor!”

Meer dan techniek alleen
“Wat mijn werk als docent vooral zo interessant maakt, is dat ik zelf ook steeds weer nieuwe dingen leer. Zoals robotica en pneumatica. We doen veel met virtual reality en ik volg een cursus om een drone te besturen. Allemaal mooie onderdelen van het vak waar ik heel enthousiast van word. Ook over het pedagogische deel trouwens: het is heel waardevol als je studenten ook op persoonlijk vlak kunt bijstaan en het is ontzettend mooi om te zien hoe studenten zich in de loop der jaren ontwikkelen.”

Ook docent worden?
Bekijk onze vacatures en de mogelijkheden!