Verhuizing Economie Leiden naar Lammenschans

Waarom verhuizen de economieopleidingen van ID College Leiden naar Lammenschans?

Volgend schooljaar starten ID College en ROC Leiden met een gezamenlijk MBO College Economie. Daarvoor is het nodig dat we de economieopleidingen in Leiden onderbrengen in één gebouw. De economieopleidingen van ROC Leiden zijn gevestigd in het gebouw aan de Lammenschansweg. De economieopleidingen van ID College Leiden gaan hier ook naar toe. Dat maakt de vorming van een gezamenlijk MBO College Economie gemakkelijk.  Een gebouw waar je makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. Die verhuizing vindt al in het eerste kwartaal van 2017 plaats, dus eerder dan het nieuwe schooljaar start.

Waarom gaan ID College en ROC Leiden samen? 

ID College en ROC Leiden willen samen inspirerend mbo-onderwijs aanbieden. Wij fuseren uiterlijk in 2018. Maar we streven naar een fusie in 2017. Wij zijn een krachtige, sprankelende en energieke school waar iedereen bij wil horen. Waar studenten graag voor om willen rijden. Waar bedrijven en instellingen mee willen samenwerken. En waar mensen graag bij willen werken.
De student staat bij ons centraal. Wij bieden kleinschalig onderwijs waarin persoonlijke aandacht voorop staat. Studenten die een opleiding beginnen bij ID College en ROC Leiden zijn gegarandeerd van een goede opleiding, die zij af kunnen maken.

Wat is een MBO College?

In een MBO College bieden we opleidingen aan die vallen binnen één richting of domein. Dit schooljaar zijn we in Leiden al gestart met een gezamenlijk MBO College Entree en MBO College Gezondheidszorg. In het nieuwe schooljaar 2017-2018 starten we ook met een gezamenlijk MBO College Economie. Dat betekent dat ID College en ROC Leiden hun economieopleidingen onderbrengen in een gezamenlijk MBO College. Dit MBO College heeft vestigingen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. 

Waarom verhuizen de opleidingen al in het eerste kwartaal van 2017?

De reden hiervoor is dat we in die periode starten met verbouwingen aan de Storm Buysingstraat. Door de verhuizing voorkomen we dat de studenten overlast ondervinden van die verbouwing. 

Wat kan de student van de locatie Lammenschans verwachten?

We gaan het onderwijs in het gebouw kleinschalig organiseren, zoals de student gewend is. We zijn nu al begonnen met de voorbereidingen van de verbouwing. De economieopleidingen van ID College krijgen een eigen herkenbare plek in het gebouw. Het team economie verhuist zonder grote veranderingen naar een nieuwe locatie.  De student krijgt les van een klein en betrokken docententeam, zoals nu ook al het geval is. Dit gaat om de eigen docenten van economie Storm Buysingstraat, die de student al kent. De docenten hebben veel persoonlijk contact met de student en veel aandacht voor zijn of haar ontwikkeling. Voor vragen en ondersteuning de student hij altijd bij hen terecht. Ze helpen de student ook bij het plannen en organiseren van zijn of haar opleiding. Persoonlijke aandacht staat ook in het nieuwe gebouw centraal in ons onderwijs. 

ID College staat bekend om kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. Blijft dat zo?

Ja. Ook bij de samenwerking tussen ID College en ROC Leiden blijven kleinschaligheid en persoonlijke aandacht twee belangrijke pijlers voor de ontwikkeling van onze studenten. De studenten krijgen les van een klein docententeam (maximaal 25 docenten) die de studenten goed kennen. Bovendien heeft iedere student een eigen studieloopbaanbegeleider die hem helpt bij het plannen van de opleiding, examens, keuzedelen en stages.

Is het niet mogelijk om les te krijgen op de Storm Buysingstraat?

Nee, dat is niet mogelijk. We verplaatsen al onze opleidingen naar het gebouw aan het Betaplein. Volgend schooljaar starten ID College en ROC Leiden namelijk met een gezamenlijk MBO College Economie. Daarvoor is het nodig dat we de economieopleidingen in Leiden onderbrengen in één gebouw. De economieopleidingen van ROC Leiden zijn gevestigd in het gebouw Betaplein. De economieopleidingen van ID College Leiden gaan hier ook naar toe. Dat maakt de vorming van een gezamenlijk MBO College Economie gemakkelijk.

Blijft ik als student ingeschreven bij ID College?

Ja, je blijft ingeschreven bij ID College. 

Heeft de samenwerking van ROC Leiden en ID College invloed op het diploma van een student?

Een diploma dat je bij ID College behaalt is een volwaardig mbo-diploma dat voldoet aan de kwaliteitseisen die aan een mbo-opleiding worden gesteld. Het kan zijn dat je je opleiding afrondt als beide roc’s gefuseerd zijn. We zorgen dat deze overgang zo goed en soepel mogelijk verloopt. Het diploma dat je behaalt voldoet hoe dan ook aan alle eisen.

Hoe bereiden jullie de studenten voor op de verhuizing?

Op 12 december organiserden we op de Storm Buysingstraat een speciale informatiebijeenkomst voor studenten en hun ouders.
  • De studenten kunnen meer informatie vragen bij hun studieloopbaanbegeleider.  
  • Via het studentportaal www.idportaal.nl kunnen studenten via de tegel ‘Samen sterker mbo’ meer informatie vinden over de samenwerking tussen ID College en ROC Leiden.

Wat moet ik doen als ik naar een andere onderwijsinstelling wil overstappen?

We adviseren studenten om contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider en met hem of haar in gesprek te gaan. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

Kan ik overstappen naar ID College Zoetermeer of Alphen?

We adviseren de student om contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider en met hem of haar in gesprek te gaan. Samen zoeken we naar een passende oplossing.