Technicus Engineering, Smart Technology

Wil jij werken met robots, drones en augmented reality? Met de meest moderne computerprogramma’s en applicaties? Met de snel opkomende blockchaintechnologie? Lijkt het jou bovendien geweldig om met jouw kennis en technisch inzicht maatschappelijke problemen op te lossen? Denk aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen. Meer duurzame energie. Een dementievriendelijke stad. Dan ben jij de student die we zoeken.
Kies voor de opleiding Smart Technology. Niet alleen de meest moderne mbo-opleiding van Nederland. Ook de opleiding van de toekomst.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil jij werken met drones? Met robots, 3D-printers, moderne applicaties en computerprogramma’s? Lijkt het jou ook fantastisch om met innovatieve technieken maatschappelijke problemen op te lossen? Kies dan voor de opleiding Smart Technology.
Niet alleen de meest moderne mbo-opleiding van Nederland. Maar ook de opleiding van de toekomst.

Stel je voor: je ontwikkelt met medestudenten innovatieve apparatuur om het stijgende grondwater te meten. Hierdoor kunnen bewoners tijdig maatregelen nemen bij overstromingen. Of je helpt woningbouwcorporaties met het duurzamer maken van woningen. Van gas naar aardwarmte. Je helpt een verpleeghuis met het installeren van robots of mobiele applicaties. Die maken het leven van ouderen aangenamer en veiliger. Mooie uitdagingen, nietwaar?
In onze opleiding ga je met dit soort projecten aan de slag. Samen met je docenten, bedrijven en maatschappelijke instellingen.

Opleidingsinhoud

In de opleiding werk je met de meest moderne technieken, zoals augmented reality, virtual reality, robotica, blockchain, drones, internet of things, sensoren. Met die technieken los je maatschappelijke problemen op. Denk aan een te hoog waterpeil, eenzaamheid bij ouderen, de overgang naar duurzame energiebronnen. Mooi toch? Jij bent de technische innovator die de samenleving een fijner en duurzamer maakt.

Living lab

Je snapt natuurlijk al dat je vooral in de praktijk aan de slag gaat. Met medestudenten werk je binnen en buiten de school aan technische uitdagingen die  maatschappelijke vraagstukken oplossen. Een living lab noemen we dat. Jouw leerplek is een bedrijf. Of een zorginstelling of universiteit. Samen met de medewerkers van die instellingen zoek je naar technische innovaties die werkelijk van waarde zijn voor de samenleving. De smart city bijvoorbeeld. Waarin hoogwaardige technologie je bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats leidt. Of smart beveiliging. Die screent mensen op basis van de kenmerken van hun gezicht, spraak en iris. Maar smart gaat snel. We weten nu al dat jij straks gaat werken met ontdekkingen die we nu nog niet eens kennen. Een uitdagender opleiding bestaat toch niet?

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Onderzoekende houding

In de opleiding werk je als een onderzoeker. Wat is het probleem? Wat de oorzaak? En: welke moderne technische innovaties kunnen helpen deze problemen op te lossen? Je experimenteert daarbij. Wat is mogelijk? Wat past? Wat werkt? Je zoekt de theorie die je daarbij kan helpen. In de ICT, wiskunde, natuurkunde, elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica en werktuigbouwkunde. Daarna ga je aan de slag. Theorie toepassen en de toepassing echt maken. Met de 3D-printer in de buurt natuurlijk.

Bedrijven wachten op je

De banen liggen voor het oprapen. Niet alleen bedrijven willen je hebben. Ook universiteiten en de overheid staan om jou te springen. En wil je internationaal werken? Geen probleem. Dan vind je een prachtige baan in het buitenland. Want Smart Technology is de toekomst. Vast ook jouw toekomst. Wereldwijd. Kom langs en praat met onze studenten en docenten. En kijk eens naar de filmpjes op deze pagina. Voel je enthousiasme van de studenten?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4 

Meld je snel aan

Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

De opleiding Smart Technology is toegespitst op de nieuwste ontwikkelingen op het snijvlak van Techniek en ICT. Slimme technische oplossingen verschijnen in rap tempo in ons werk en dagelijks leven. Oplossingen waarbij de grens tussen informatietechnologie (IT) en techniek vervaagt en soms zelfs verdwijnt. Vrijwel alle apparaten en machines kunnen straks met elkaar communiceren en autonoom acties uitvoeren. ICT stuurt Techniek aan. De toepassingen van Smart Technology zijn eindeloos. Smart Technology zal onze wereld dan ook drastisch veranderen. Op het werk, in de zorg, op straat, in de auto en zelfs thuis.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Gouda
Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen