Technicus Engineering, Installatietechniek

Wil jij werken met robots, drones en augmented reality? Met de meest moderne computerprogramma’s en applicaties? Met de snel opkomende blockchaintechnologie? Lijkt het jou bovendien geweldig om met jouw kennis en technisch inzicht maatschappelijke problemen op te lossen? Denk aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen. Meer duurzame energie. Een dementievriendelijke stad. Dan ben jij de student die we zoeken.
Kies voor de opleiding Smart Technology. Niet alleen de meest moderne mbo-opleiding van Nederland. Ook de opleiding van de toekomst.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Vanuit de middenkaderopleidingen kun je aan het werk bij technische bedrijven in de metaal, de elektrotechniek, de installatietechniek of de mechatronica. Je kunt zelfstandig werken, bent klantgericht, hebt oog voor de juiste uitvoering van het ontwerp en bent je bewust van kosten en kwaliteit. Je verricht werkzaamheden binnen het hele productieproces: van het uitwerken van ontwerpen en werkvoorbereiding tot het begeleiden van projecten en onderhoud. Vaak kun je doorgroeien naar functies als projectleider of ontwerper. Je kunt aan de slag in commerciële functies of als zelfstandig ondernemer.

Na je opleiding kun je prima doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld in de richtingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische bedrijfskunde of industrieel ontwerpen. Aan iedere klant producten en diensten op maat leveren. Maar ook nieuwe dingen ontwikkelen waarmee je geld kunt verdienen. Smart technology maakt dat mogelijk. Bijvoorbeeld door 3D-printen, virtual reality of Internet of Things te gebruiken.

Het lijkt misschien nog een droom, maar als je hiervan je vak maakt, sta je sterk in de arbeidsmarkt. Steeds meer Nederlandse industrieën maken handig gebruik van smart technology. Speciaal design, systeemontwerp en logistiek. Dat zijn net de industrieën waarin Nederland wereldwijd een sterke positie heeft. Smart technology kan voor nieuwe productietechnologie zorgen die deze industrieën radicaal gaat veranderen. In dit vak ben je bezig met ICT, robots en/of slimme sensoren. De toepassingen zijn eindeloos. Je kunt in dit beroep bijvoorbeeld gaan werken op een afdeling Research & Development van een groot bedrijf.

Opleidingsinhoud

Bij onze mbo-opleidingen leer je de kennis en vaardigheden voor je toekomstige beroep. Daarnaast krijg je bij alle studierichtingen Nederlands, rekenen, wis- & natuurkunde, Engels en Loopbaan & Burgerschap. Je leert hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij en dus ook op je werk. Dat laatste gaat meer over gedrag. Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met collega’s en met klanten. Je leert hoe je jezelf presenteert, hoe je iets duidelijk uitlegt en hoe je bijvoorbeeld moet inspelen op een klacht van een klant. Kortom, allemaal dingen die óók heel belangrijk zijn om je toekomstige werk goed te kunnen doen.

Kwalificatiedossier en keuzedelen
Je volgt je mbo-opleiding bij ons de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder ‘dossiers’ veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen