Technisch Leidinggevende

Je wilt graag met elektriciteit bezig zijn. Het liefst met allerlei voltages in grote projecten. Elektrotechniek is een boeiend vak. Zonder elektrotechniek ligt ons hele land plat. Gaan netwerken van computers down, dan kunnen we niet meer werken. Vallen de verkeerslichten uit, dan wordt het verkeer een chaos. Als je werkt in de elektrotechniek kun jij je hart ophalen. De elektrotechniek is namelijk heel afwisselend. Je maakt of ontwerpt bijvoorbeeld elektrische installaties en datanetwerken in woningen, fabrieken en bedrijven. In de openbare ruimte is eveneens van alles te doen: verkeerssignalering boven de snelwegen en  ICT-netwerken van de Hot Spots, de camera’s op straat. En ook groene energie, windmolens, zonnepanelen en aardwarmtecentrales horen bij de elektrotechniek. Een mooie uitdagende wereld dus!

Bekijk opleidingen

Let op: dit is een kop-opleiding, alleen mogelijk na je diploma binnen techniek niveau 3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Heb je al je diploma mechatronica, bouw, metaal, elektro, installatietechniek of werktuigbouw op zak en werk je op mbo-niveau 3 binnen een van deze sectoren? Dan is het voor jou misschien tijd om een volgende stap te zetten en je te gaan professionaliseren als leidinggevende. De vraag naar technisch leidinggevenden is momenteel erg groot. Daarom biedt mboRijnland deze kopopleiding vanaf studiejaar 2018-2019 aan.

Als technisch leidinggevende geef je direct leiding in een technische omgeving zoals de metaal-, elektro- of installatietechniek. Je bent stressbestendig en flexibel, je kan snel schakelen, je behoudt het overzicht en handelt planmatig. Je moet technisch onderlegd zijn, aangezien collega’s en klanten voor technische vragen bij je komen. Daarnaast zie je het belang in van veilig en milieuverantwoord werken op de werkplek. Je voelt je daar verantwoordelijk voor en handelt er ook naar.

Je bent een allround vakman. Je kunt goed tegen veranderingen. Plannen is voor jou geen probleem. Je kunt goed met collega’s opschieten. Je kunt goed leidinggeven.

Opleidingsinhoud

Als Technisch leidinggevende voer je naast je reguliere werkzaamheden leidinggevende taken uit. Tijdens de opleiding leer je hoe je goed kunt leidinggeven en welke stijlen van leidinggeven er zijn. Met communicatieve vaardigheden en het kunnen motiveren van je medewerkers ben je straks in staat om de gestelde doelen binnen jouw bedrijf te realiseren. De vakkennis en vaardigheden die je op school leert kun je direct in de praktijk toepassen.

Onderwerpen die in de lessen worden behandeld zijn o.a.:

 • toepassen van leiderschapsstijlen
 • opstellen van projectplan/activiteitenplan
 • organiseren en leiden van werkoverleg
 • projectbegeleiding
 • begeleidings- en coachingsvaardigheden
 • communicatieve vaardigheden
 • relevante kwaliteitsprocedures en richtlijnen
 • specifieke wettelijke regels betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu
 • kennis van personeelsbeleid
 • kennis van procesevaluatie

Als keuzevak kun je kiezen voor praktijkopleider of ontwerper. Ook is het mogelijk om vanuit  ons excellentieprogramma wiskunde op hbo-niveau te volgen. Daarnaast krijg je generieke vakken (Nederlands, wiskunde en Engels).

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee avonden per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3 (binnen Techniek)

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

 • Leiden (Bètaplein) (BBL)

Let op: dit is een kop-opleiding, alleen mogelijk na je diploma binnen techniek niveau 3

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
1 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen